Enamus kuumade kokteilide retsepte koonevad viinast ning millestki kuumast viina lahjendamiseks. Poolakate ja leedukate poolt pakume aga välja näiteks nende „peaaegu“ rahvusjoogi krupnik, mis on eri kangusega viina ja mee liköör. Samas kui soov midagi ehkt eestlaslikku mekkida, võib keeta ka Eesti Kohvi, maailmakuulsa iiri kohvi Maarjamaa varianti. Palju põnevat avastamist.

Vaadake nüüd korraks õue, siis kella ning nentige, et üks kuum kokteil kuluks just praegu ära!

1. Krupnik
Poolas ja Leedus populaarne jõulujook või külmade õhtute naitkäpp. Rikkalikuma valikuga poodides on kindlasti Poolast imporditud liköör ka valmiskujul saadaval, kuid keeruline pole kuum jook ka ise kodus valmis vaaritada. Vaja pole muud kui lahustada kahes klaasis vees kaks supilusikat suhkrut ning kogu segu pajas keema lasta. Siirupisse tuleks lisada viniljekaun, kaneelipulk, nelki, muskaati, musta pipra terad ja vürtspipar. Hautada viis minutit ning kurnata maitseained välja. Segada kergelt keedes segusse klaasijagu mett ning apelsinikooreribad. Vaikselt segades lisada ka kaks klaasi head viina. Hautada veel mõnikümmend sekundit ning serveerida kuumalt viilu apelsiini ja uue kaneelikoorega.

2. Kuum mee-sidruni kokteil
Kesk-Aasias ja post-sotsialistlikes riikides populaarne sügiskülmapeletaja ... ikka viina baasil ja rohke meega. Kuuma kastrulisse nirista pool klaasi vedelat mett, riputa juurde ühelt sibulalt võetud kooreribad ning kaks kaneelipulka. Sega puulusikaga kõik kokku ning lisa neli klaasi vett. Keeda jooki madalal temperatuuril väheke üle poole tunni kuni kaneel on jõuliselt sidruniga ühte haudunud. Lisa maitse järgi puhast, kõrge kvaliteediga viina ning sega kokteil läbi. Kurna jook teeklaasidesse rohkete õhukeste sidruniviilude peale. Lisa klaasi ka kaneelipulk.

3. Roheline Viinatee
Maailma lihtsaim teekokteil. Lihtne, aga hea. Keeda parimast rohelisest tees aromaatne tõmmis (võib lisada ka maitseid – vanilje, jasmiin jne.), kalla jook teeklaasi, lisa pits viina, lusikas mett ja laimiviilud. Sega. Proosit!

4. Viinaespresso kakao
Keeruline retsept, mille tulemus on aga jumalik keelekaste! Keeruline on retsept aga vaid ajakulu, mitte tegemise enda mõttes. Kõik joogi osised tuleb valmistada nullist ja kohapeal. Esiteks teeme valmis viinaespresso: purusta peotäis espressokohvi ube ning sega kokku klaasi külma viinaga, lase tõmmata. Teiseks: keeda pajas mõrukakaost, suhkrust ja kohvikoorest kokku rammus kakao. Kolmandaks: löö vahtu vahukoor. Kui kõik eeltööd on valmis, vala kruusi kuum kakao, lisa pits kohvipaksult peene sõela või marliga kurnatud pits espressoviina ning kata kruusis olev kakao vahukoore ning sokolaadipuruga. Mmm ... magus, värske ja soojendav!

5. Eesti Kohvi
Iiri kohvi kodumaine variant, mööndustega ning uute lisanditega! Keetke valmis tugev viljakohvi, millesse lisatud „tõmbamise“ ajal mõni purustatud kadakamari. Kohvi segada kuumalt kruusi pooleks kuuma, kergelt vahustatud vahukoorega. Maitseks lisada Eesti oma õunalikööri ning pits head viina. Kaunistuseks tõsta kruusis olevale joogile peale vahukoorevahtu ning raputada otsa leivapuru.

------------------------------------------
Ettevaatust! Viin on alkohol ning alkohol on kahjulik meie tervisele!