Kõikide meie kodude sahvites või köögikappides on aegade jooksu leidunud purk viinas ja suhkrus ligunevate marjadega, toimunud on kodune likööritegu. Varasemalt olid likööride algusmaterjalideks vaid koduaiast leiduvad marjad – kirsid, ploomid, karusmarjad, sõstrad –, kuid ka metsmarjad nagu murakas, jõhvikas ja nii edasi. Tänapäeva maailm on muutunud aga nii piirekompavaks ja variatiivseks, et „lihtsate“ marjadega ei saa enam hakkama. Viina maitsestatakse ja „likööre“ valmistatakse üha veidramatest asjadest: mädarõikast, viineritest ja peekonist, kohvist ning erinevatest ussidesst ja sitikatest.

Läheneme asjale nüüd süsteemselt: alkoholi tarbitakse peamiselt kolmel juhul – söögi kõrvale, pidudel kokteilina või janukustutuseks. Kuna hetkel on teemaks kanged alkoholid, jätame viimase variandi välja ning keskendume maitseviinadele, mis muudaksid iga söömaaja või peo imeliseks ja uudseks. Näiteks võib väga heaks Verise Mery viinaks valmistada tõmmised kas peekonist, viineritest või wasabist. Kõik kolm mainitud viina annavad kokteilile äärmiselt omapärase lisanüansi. Peekoniviin oleks ka põnev aperatiiv grillipeol. Kõikide „soolaste“ maitseviinade valmistamiseks tuleks maitseandjat – peekon, viiner või wasabi – hoida pudelis 3-4 nädalat.

Võtame ette nüüd peokategooria, kus kokteiliteoks läheks vaja magusamaid jooke – kodused maitseviinad saaks teha lutsukommidega, kohviga või šokolaadiga. Tehniliselt käib kõik samamoodi kui „soolaste“ viinade puhul – purustatud kohvi, kakao ja klaaskommid tuleb kuuks ja pikemaks ajaks panna viinaga pudelisse seisma, vahel loksutada ning lasta pimedas kapinurgas rahulikult seguneda. Tulemused on veidrad, kuid maitsekad.

Pitsiga joomiseks on nii turult kui poest leida põnevaid maitseviinasid – Kesk-Aasias on populaarne skorpioniviin, mida kasutatakse ka ravimina; Vietnamis juuakse kohalikku riisiviina värske Kobra verega. Populaarne pitsist joodav „arstim“ on ka ussiviin, mida Eestis toodetakse näiteks rästikutega.

Viin ei pea olema igav ega läbipaistev. Leidke oma maitse ning tehke sellest viin.

------------------------------------------
Ettevaatust! Viin on alkohol ning alkohol on kahjulik meie tervisele!