Torupillimängija Sandra Vabarna, trummar Tõnu Tubli ning kitarrist Jalmar Vabrna moodustavad väga ambitsioonika trio, kelle edulugu sai alguse 2014. aasta kevadel Tallinn Music Weekil, kui lavale astuti esimest korda. Trad.Attack! on varasemalt rääkinud oma eesmärgist tuuritada läbi terve maailm, kuid kuna tiheda töögraafikuga bänd astub seetõttu oma kodumaal üles üpris harva, võeti ette ka plaan esineda igas Eesti maakonnas. Varasemalt on bänd avalikke kontserte andnud ainult Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Värskas.

“Olgugi, et uuest aastast maavalitsused kaovad, siis maakonnad jäävad. Me korra mõtlesime isegi kihelkonnad võtta, aga siis oleks see tuur ikka mitu kuud kestnud,” lausub Jalmar Vabarna Publikule antud intervjuus. “Me ootame väga seda tuuri, sest me oleme kogu aeg olnud eestlaste jaoks natukene kaugel. Nüüd siis lähme vaatame, mis toimub Haapsalus ja kui hea see Haapsalu publik on, kui hea on Kärdla publik, kui hea on Pärnumaa publik — vaatame kõik üle ja kõigil on võimalus ennast tõestada!”

“See kõik hakkaski sellest kooruma, et võtame ette maakonnad ja millised kohad on ägedamad. Mõtlesime ka, et ärme jäta kõiki kontserte suurtesse keskustesse. Näiteks Tallinnas me ei teegi kontserti, teeme hoopis Kosel,” ütleb Sandra Vabarna. Bändi kauaoodatud Eesti kontsertide toimumiskohad varieeruvad rahvamajadest ja kultuurikeskustest mõisateni ning muusikute sõnul toimus valik teatud tingimuste järgi: kohad pidid olema piisavalt suured (kuid mitte liiga suured), üksteisest pidid asetsema need piisavalt kaugel ja tegemist peab olema püstijalapidudega, sest istumiskontserte ei taha Trad! Attack teha. “Mõtlesime, et inimesed tahavad ikka tantsida. Meil on pidutsemise aeg ja Eesti Vabariik saab 100 — tähistame seda ägedate pidudega,” seletab Jalmar.

Trad.Attacki! edulugu on võrreldav Ewert and the Two Dragonsi omaga, kes on samuti teinud kontserte pealinnast kaugemal elavatele fännidele. Enne seda anti aga 2016. aasta kevadel võimas kontsert Saku Suurhallis ning ilmselt suudaks sellise rahvamassi kokku tuua ka Trad.Attack!: "On isegi pakutud, et tehke. Meil on omad plaanid küll, aga kas on see Saku Suurhall või midagi muud — eks seda näitab aeg. Kui me aga teeme, siis me tahame ikkagi teha nii, et see oleks midagi erilist ja et meile endale meeldiks see. See nauding peab olema mõlemapoolne," ütleb bändi trummar Tõnu.

“Me oleme kõik julgelt 15 aastat olnud muusikud ja bändi teinud, käinud ja tuuritanud, aga mina ei ole näiteks kunagi Eestis nii pikka tuuri teinud. Samuti ei ole ma muidugi ka Saku Suurhallis esinenud, aga jah, mingi nõks võiks asjadel juures olla, et see ennast käivitaks. Kui see käivitab ennast, siis ma arvan juba, et see on lavalt näha ka publikule,” arvab Sandra.

Teatavasti leiab Saku Suurhallis aset ka Eesti Laulu finaal. Eestlaste poolt palavalt armastatud triot on pikisilmi oodatud konkursile osalema, kuid paraku pole nad seni seda veel teinud. “See on väga lihtne põhjus, miks me seal ei ole — seal ju tegelikult ei saa päriselt laval pilli mängida. Lauldakse küll otse, aga kõik pillimängijad laval ju lihtsalt liigutavad käsi ja jalgu. See ei lähe meie visiooni ja mentaliteediga kokku. Kui me mängime, siis me tahaksime ikkagi päriselt mängida,” seletab Sandra. “See kuidagi ei ole lihtsalt aus meie enda suhtes, kes me oleme aastaid mänginud pilli. See on just meie eesmärk laval, et teha seda live-esituses seda võimalikult hästi.”

Jalmar nendib ka, et kuigi nad loovad kolmekesi väga palju muusikat, siis lõppkokkuvõttes kasutavad nad ikkagi juba varasemalt loodud muusikat, mis kahjuks selle lauluvõistluse tingimustega kokku ei käi: “Meie missioon on hoida alles ka seda, mis kunagi on loodud ja tänapäeva inimeste jaoks veel avastamata — et jääks vähemalt mingisugunegi pilt ka sellest alles.”

Vaata lähemalt videointervjuust — muu hulgas saad teada, millises riigis on suuruselt teine Trad.Attacki! fännibaas ja millised toredaid seiku on bändil oma välismaiste austajatega ette tulnud!

Trad.Attacki! Eesti tuuri kontserdid toimuvad:
T 20.02 Karksi Valla Kultuurikeskus
K 21.02 Tartu Athena Keskus
N 22.02 Rapla Kultuurikeskus
R 23.02 Valga Kultuurikeskus
P 25.02 Türi Kultuurikeskus
T 27.02 Kose Kultuurikeskus
K 28.02 Haapsalu Kultuurikeskus
N 01.03 Kärdla Kultuurikeskus
R 02.03 Kuressaare Kultuurikeskus
L 03.03 Sindi Seltsimaja
T 06.03 Mustvee Kultuurikeskus
K 07.03 Jõhvi Kontserdimaja
N 08.03 Essu Mõis
R 09.03 Linda Rahvamaja
L 10.03 Mooste Folgikoda

Piletid on saadaval ansambli kodulehel www.tradattack.ee ja veebisaidil www.ticketer.ee!