Sel aastal etendatakse “Kuldse Maski” programmi Tallinnas, Tartus, Narvas ja Sillamäel. Kõik etendused toimuvad sünkroontõlkega eesti keelde.

"DOKTOR HAASS"

Festivali eriprojektiks on kaasaegse ooperi "Doktor Haass" Euroopa esietendus Moskva teatrilt "Helikon-Opera". Ooperi on kirjutanud noor helilooja Aleksei Sergunin suurepärase kaasaegse kirjaniku Ljudmila Ulitskaja libretole. Muusikalise külje pealt novaatorilik (džäss, barokk-muusika, punk-rokk, minimalism) ooper jutustab tuntud saksa arsti ja filantroobi elust Venemaal 19. sajandil. Ooperit mängitakse kaks korda Vene Teatris, 15. oktoobril kell 16.00 ja kell 19.00. 14. oktoobril toimub Sillamäel teatri "Helikon-Opera" solistide gala-kontsert, kus esitatakse populaarseid ooperi- ja operetiaariaid, romansse ja laule.

"Cafe "Idioot""

"CAFE “IDIOOT”"

Festivali avab Saša Pepeljajevi lavastus "Café "Idioot" (teater "Moskva ballett") Fjodor Dostojevski romaani motiividel. Eelmisel aastal oli lavastus parim kaasaegse tantsu nominatsioonis. Ka Eestis tuntud koreograafi töö on suunatud laiemale auditooriumile ning on huvitav vaadata mitte ainult modernse balleti fännidele, vaid kõigile, kes on avatud uutele vormidele ja klassika vabale interpreteerimisele. Etendust näeb Narvas, Tallinnas ja Tartus.

"Suveöö unenägu"

“SUVEÖÖ UNENÄGU”

Stiililt laitmatu lavastus "Suveöö unenägu" (Pjotr Fomenko stuudio Moskvas) märgiti möödunud aastal samuti "Kuldse Maskiga" kui hooaja parim lavastus. See üllatab tõelise teatrimaagiaga isegi neid, kes vahetevahel saalis igavlema kipuvad. Lavastaja, makedoonlane Ivan Popovski, segab julgelt omavahel kokku salapärase romantilise tooni ja avaliku iroonia, teatraalsuse ning tõelise kire. See teater pole juba ammu Tallinnas käinud. Varem aga, tänu Adolf Käisile, oli stuudio Tallinnas sage ja armastatud külaline. Etendused toimuvad teatris Estonia 9. ja 10. oktoobril.

"Vene romaan"

"VENE ROMAAN"

Festivali lõpetab 16. ja 17. oktoobril teatris "Estonia" Moskva Majakovski-nimelise teatri etendus "Vene romaan" tuntud leedu lavastaja Mindaugas Karbauskise lavastuses. Sellel aastal sai etendus "Kuldse Maski" peaauhinna kategoorias "Parim suurvormiline lavastus" ja märgiti ära veel parima dramaturgi (Marius Ivaškevičius ) ja parima naisosatäitja tiitliga (Jevgenia Simonova). "Vene romaan" on pühendatud Lev Tolstoi abikaasale. Vaataja näeb nii reaalsete inimeste kui ka Lev Tolstoi romaani väljamõeldud tegelaste üleelamisi. See on sajaprotsendiline psühholoogiline vene teater, mis on meeltmööda traditsioonide austajatele.

"Sammude muusika"


"SAMMUDE MUUSIKA"

Ja viimane, aga väga tähtis lavastus on lastele! Interaktiivne lasteetendus "Sammude muusika". See on kaasakiskuv vaatemäng ja tegevus — lapsed saavad teada, kuidas multifilmi helindatakse. Etenduses "Sammude muusika" helindavad näitlejad otse vaatajate silme all multifilmi, mis on selle projekti jaoks spetsiaalselt ja käsitsi tehtud. Neid aitavad aga ebatavalised pillid, mis imiteerivad vihma ja äikest ning igasugused käepärased vahendid nagu tärklis, mis krudiseb täpselt nagu lumi.

Lavastuse meeskond tegeleb uue suuna otsimisega muusikateatris, kus pillide rollis on kõige tavapärasemad asjad. Autorid usuvad, et selline lähenemine arendab laste fantaasiat, laiendab nende arusaama kunsti võimalustest ja veenab selles, et looming on kättesaadav igaühele. Lasteetendus toimub 14. oktoobril Sillamäel ja ka Tallinnas, 15. oktoobril Nukuteatris.