Mart Sander: bigbandi tulevik ootab Taukarit, tulevikus töötaksin koos Toomasega

“Usun, et suure orkestriga esinemine on praktiliselt kõigile osalejatele esmakordne,” avaldab Sander Publikule antud intervjuus ja kinnitab, et ootab koostööd kõigiga, sest vahel paljastub mõnes lauljas just oluline faktor alles bigbandi esinemise ajal. “Mäletan, kui jahmatavalt head olid näiteks Rosanna Lints ja Teele Viira, kui nad suure orkestri ette astusid. Vokaalselt võiks bigbandi tulevikku ennustada eelkõige Karl-Eerik Taukarile. Ooperimaailmas töötan loodetavasti edasi Toomas Kolgiga, sest kujutan teda millegipärast juba oma järgmisel aastal sündiva lavastuse ühes kandvas rollis,” annab ta nipet-näpet vihjeid.

Erinevusi on eri muusikastiilide vahel Mardi sõnul tegelikult üsna vähe. “Iga stiil nõuab tehnilist baasi, sisseelamisoskust ja tööd. Suure svingorkestriga esinedes võib ehmatavaks saada see mass, mis laulja selja taga müristab — muusika on väga vali ja energiat palju. Tuleb mitte ehmatada, vaid see energia endast läbi lasta ja ennast seeläbi kümnekordselt maksma panna,” annab ta nõu ja nendib, et mõnda lauljat tõepoolest segab segab, kui ta pole üksi laval, mõnda teist see aga hoopis aitab.

Pisaratest: kui kunstnik oma töö ja kunsti nimel ei nuta, on aeg uus amet valida

Proovides alatasa vallanduvates pisarates Mart midagi halba ei näe, juhul kui need on valatud õige asja eest. “Iga kunstnik peabki aeg-ajalt nutma oma töö ja kunsti nimel ja kui kunagi oma tegemised ja võimed enam ei suuda muusikut pisarateni erutada, siis on õige aeg uus amet valida,” võtab ta asja ilusti kokku. “Üritan lauljaid repertuaarivaliku ja vajalike muusikaliste nõksudega ennast siiski hästi tundma panna, et avastus svingmuusikast ei jääks neile meelde kui masendav kogemus, vaid kui rõõmus kohtumine uue stiiliga,” kirjeldab ta täna algavat tööprotsessi.

“Sel aastal on olnud haruldane hooaeg — mitte üksnes finalistid, vaid ka varem saatest lahkunud on potentsiaalselt võimelised karjääri alustama. Lõppkokkuvõttes on see saade siiski vaid küllalt juhuslike tingimuste kokkulangemisel sündiv valik. Laulmine ei ole tulemussport, mida saaks täpselt mõõta — see formaat töötab “viimase esituse” printsiibil. Kui korra põrud — näiteks lauluvalikuga, nagu Liis eile — siis teist võimalust enam ei saa, ehkki tegelikkuses võid sa olla ülitugev laulja,” nendib ta lõpetuseks.

Laupäeval, 24.novembril, toimub Salme Kultuurikeskuses võimas bigbandi voorule eelnev kontsert, mille piletid on saadavad Piletilevi müügipunktides. Kontsert algab kell 19.00 ning praeguste finalistidega liituvad Getter-Heleen Aron, Katrina Tammiksaar, Tuuli Rand ja Karl-Madis Pennar.