Jaanus Nõgisto sõnul pöördus tema poole seoses plaadi "Põhi, lõuna, ida, lääs..." väljaandmisega noor Ruja muusika austaja Mihkem Truman, kellele jäi hinge peale kripeldama, et suvel toimunud Ruja suurkontserdil jäi palju Ruja muusikat 70ndate lõpust tähelepanuta.

"Mõtlesime tükk aega, et mis mõte võiks selle plaadi avaldamisel olla. Seda arhiivi läbi kuulates leidsime, et asjal on jumet. See sõnum, mis sisaldus tolleaegses Ruja loomingus kõnetab inimesi ka tänapäeval, mitte ainult meie põlvkonda. Ma pean ütlema, et nende lugude seas on selliseid, mida põhjust häbeneda ei ole," sõnas Nõgisto.

Kõige huvitavamaks leiuks Ruja arhiivist peab Nõgisto kahte markeerimata magnetofonilinti. Neid kuulates ilmnes, et tegu oli bändi tollase helivõluri Mati Braueri salvestistega bändiliikmete omavahelisest jutust lindistussessioonide ajal. Samuti olid olid seal Braueri kommentaarid lindistuste mõtestamiseks. "See oli meile väga suur üllatus. Meie olime tollajal kahekümnendates, tema oli meist 12-13 aastat vanem," rääkis Nõgisto.

Harulduste hulgas on Erki-Sven Tüüri üks kõige esimesi lugusid üldse. "See oli ka meile avastus, et selline lugu on üldse tehtud. Selliseid eksootilisi haruldusi on veel, õige mitu lugu," sõnas Nõgisto.

Vaata videost, mis ei jaga Nõgisto Ruja muusikat perioodideks ja kas Ruja arhiivist on veel avaldamata muusikat oodata!