1992. aastal oli ansambel Iona üks esimesi lääne kollektiive, kes äsja vabanenud ning tollal küllaltki vaeses Eesti Vabariigis kontserdi andis. Ansambli asutajaliige ja juht, Dave Bainbridge meenutab: „ Me külastasime ühe tuuri korraldaja kodu ja vaatamata heale töökohale, oli nende maja vaid pisut enam kui lihtne puumajake. Kuid meile pakutud roog oli rikkalik ja nad olid väga külalislahked!“

Ansambli liikmed ootavad põnevusega taaskülastust ja võimalust näha, kuidas Eesti on muutunud. Nokia Kontserdimaja, kus Iona 26. juulil kontserdi annab, on oma kaasaegsuse ja kõrgel tasemel tehnikaliste võimalustega ansambli huvi ja soovi Eestisse naasta ainult suurendanud.

Ansambli mänedzer, šveitslane Jean-Daniel von Lerber, jagab bändiliikmete ootust: „Mul on olnud võimalus külastada mitmel korral Lätit, kuid nüüd on mul võimalik näha ka Eestit ning saada parem arusaam Balti riikidest ja nende huvitavast kultuurist“.

1989. aastal Suurbritannias loodud ansambli Iona looming on kombinatsioon progresiivsest- ja sümfoonilisest rokkmuusikat, mis kuulaja täielikult endasse haarab. Ansambel kombineerib kaasaegseid muusikainstrumente ning traditsioonilise kõlaga keldi instrumente, mis lisab eripärasust ja ainulaadsust Iona helikeelele.

Inspiratsiooni ammutavad liikmed keldi kuldajastu suurkujudest nagu Columba, Aidan, Brendan ja Patrick, muutes sellega oma loomingu ajatuks. Iona on töötanud koos paljude tuntud artistidega, sealhulgas ka mullu Tallinnat külastanud Moya Brennan`iga (Clannad). Ansambli juht Dave Bainbridge on kirjutanud muusikat filmidele ja tuntud telekanalitele, sealhulgas BBC ja MTV.

Bändi mänedzeri sõnul on ansambli esindamine suurim rõõm kuna Iona puhul on tegu kõrgel tasemel muusikutega, kes loovad esinemise ajal väga mõjusa atmosfääri. „Kogu pingutus tasub end ära, et viia ansambel riikidesse, kus kuulajad saavad kogeda nende ainulaadset kombinatsiooni iiri-keldi muusikast ning nautida hinnatud progressiiv-rokk bändi,“ lisab von Lerber.

Iona annab kontserdi 26. juulil kell 21.00 Tallinnas, Nokia Kontserdimajas oma Euroopa ja USA kontserttuuri „Another Realm“ raames. Kontsert on osa kirikute nädala „Heartbeat Tallinn“ jooksul toimuvast kultuuriööst „Valguse ÖÖ“, mis toimub koostöös Eesti Kontserdi ja Tallinna Filharmooniaga. „Valguse ÖÖ“ sündmuste ning kogu nädala täpsem kava asub kodulehel.