84-aastase soomerootslase Jörn Donneri tegevuse laiahaardelisus ainuüksi filmimehena avaldab muljet. Produtsendina on ta tootnud ligemale 60 filmi, neist kõige tuntum Ingmar Bergmani „Fanny ja Alexander”, mis võitis 1984. aastal neli Oscarit, sealhulgas parima mitteingliskeelse filmi kategoorias.

Režissöörina kuulub tema filmograafiasse rohkem kui 20 linateost. 1963. aastal võitis tema film „Pühapäev septembris” Veneetsia festivalil parima debüüdi auhinna. Peaosa eest Donneri filmis „Armastada” sai Harriet Anderson 1964. aastal samas parima naisnäitleja auhinna. Tema tuntumate tööde hulka kuuluvad veel „Must valgel” (1968), „Naiste pildid” (1970) ja dokumentaalfilm „Neetud! Soomemaa vaated” (1971). 2014. aastal võitis Donner Soome elutöö-Oscari ehk Betooni-Jussi. Ürituse avabs Jörn Donneri legendaarne dokumentaalfilm „Neetud! Soomemaa vaated”, mis kujutab läbilõiget Soome ühiskonnast aastal 1970, kus kõrvuti eksisteerivad ilus ja kole, kurb ja naljakas, õrn ja rõve. Filmi kärpimata versioon tuli välja alles 1980ndate lõpus.

Sellisel kujul ja koguses korraga pole Soome filme veel kunagi varem linastatud — ei Eestis ega teadaolevalt ka mujal maailmas. Kahe ööpäeva pikkune pretsedenditu filmimaraton leiab aset 24.-26. novembrini Tallinna Kinomajas, millest saab selleks puhuks tõeline Soome klubi. Lauldakse karaoket, esineb ansambel Marko Haavisto & Poutahaukat, kes mängis ennast kuulsaks Aki Kaurismäki filmis „Mees ilma minevikuta”. Seansse sisse juhatama on oodata tervet hulka Soome filmitegijaid alates Jörn Donnerist ja lõpetades Kati Outineniga.

Ekraanile jõudvad linateosed on pärit aastatest 1938-2008 ja peale draamade leiab valikust veel thrillereid, õudus- ja erootilisi filme, kriminulle ja komöödiaid, mis on aastate jooksul omandanud kultusliku staatuse — suur osa neist on Eestis ekraanil esmakordselt. Sündmuse erilisust rõhutab ka see, et kogu valik tuleb näitamisele vanadelt 35-millimeetristelt lintidelt.

Intrigeeriva kava on spetsiaalselt PÖFFi tarvis kokku pannud mainekas Sodankylä filmifestival, mille asutajate ja kunstiliste nõustajate hulka kuuluvad ka Aki ja Mika Kaurismäki. „Valik esindab sajandat sünnipäeva tähistava Soome riigi mitmekülgset vaimset maastikku, mis on väärt taasavastamist. Sõna „kultus” tõlgendame me siin nii laialt kui võimalik, nimetades nõnda filme, mis on esile kutsunud vaimustust ja nördimust ning elanud kauem kui üks põlvkond. Kogu see isuäratav pidusöök kantakse tagatipuks ette tselluloidil, nii et vaatajat ootab ees harvaesinev nauding,” ütles Sodankylä festivali kavajuht Milja Mikkola.