"Hetkel on kõik väga hästi, me teeme õigesti!" kinnitas Kosmikute muhe bassimees Raivo Rätte ehk Kõmmari loetud tunnid enne kontserdi algust Delfile. Küsimuse peale, kas neil ka endal on aastate jooksul tehtud esinemistest foto-ja videomaterjali, vastab Kõmmari muiates: "Me oleme selline kummaline bänd, et meil videoarhiiv on minimaalne ja eriti kuskil midagi pole!" Järelikult teavad mehed ise väga hästi, mida teevad, ning selle üle pikalt põdemisega vaeva ei näe, kui ja kas üldse midagi valesti on läinud.

Õnneks on Delfil paar videomaterjali ja palju-palju fotosid:


Kosmikud on aastate jooksul palju pulli teinud, paljalt ringi kalpsanud ja nende jaoks on alastiolek teistsugune määratlus kui ilmselt ülejäänud rahva jaoks. Teatavasti on ka nende ühe plaadi kaanel härraste pilt kogu oma mehelikus ilus, olgugi et pillid on strateegilisi kehaosasid varjamas.

Alastusearmastust jagavad nad soomlastega, meenutagem siinkohal Kotiteollisuusi värsket videot "Kone", kus paljad tegelased Patarei vangla koridorides masinlikult kinnijäänuna ringi lippavad. See video on justnimelt Kõmmari abiga läbi viidud, kuna mees jutustas Delfile, kuidas ta härrasmehi kogu võtteperioodi ajal enda kodus majutas ja ka võttel kaasas käis. "Meid ühendab Kotiteollisuusiga meritee ja sama vanus ja Kosmikud on vist neile eeskujuks olnud ja innustanud eksponeerima 40-aastaste mehe keha kui kunstiteost," muigas Kõmmari toona. "Seda reklaamlehed ja ajakirjad tavaliselt ju ei paku, mis võib aga naiste silmis tekitada valesid arusaamu mehe keha tegelikkusest," arvas ta. Loe seda artiklit SIIT

Jutt käib siis sellest videost:

Rahva hulgas liigub legend, et näiteks trummar Kristo Rajasaate korraldatud Rabarock on saanud alguse sellest, et kunagi keerati meelega ühe eriti käpardliku helimehe helipuldil kõik eeblid põhja nii, et see suure pauguga õhku lendas järgmisel korral, kui sisse lülitati. Seejärel oli vaja midagi ruttu ette võtta või korraldada, et kallis töövahend helimehele hüvitada. Rajasaare korraldas festivali, mis suurema või väiksema eduga püsib tänapäevani.

Kas see legend vastab tõele või mitte, teavad vaid Kosmikud ise, aga kõike, mida nad aastate jooksul teinud on, ei jõuagi ühte lukku või legendi ära mahtudagi. Teeme siiski väikse katse! Näiteks aastal 2008 võtsid härrad ette suurema reisi Soome legendaarsesse Helsingi rokiklubisse Tavastia. Lavaküpseks oli saanud kaks lugu: "Ainus, mis jääb on BEAT!" ja "Õieaeg".

Vaata videost:

Aasta 2009. Laulukaare alune oli kogunenud rahvast täis, sest Kosmikud koos Taavi Petersoni, Rein Rannapi, Laur Joametsa ja suure ühendkooriga olid ette võtnud keelatud kantaadi "Ilus maa". Kõlas ka uudisteos "Taevas ja maa" ning trummar Kristo Rajasaare oli parasjagu isaks saamas. Pärast kontserti kiirustas ta ruttu haiglasse, kus teda tervitas rõõmus ema ja pere esiklaps. See oli tol hetkel tõeliselt ilus maa.


Noppeid sellest tähtsast ja vihmasajusest kontserdist vaata videost!

Vaata suurt fotogaleriid aastatest 2008-2012! 

Loodetavasti tulete te, Kosmikud, pärast pikemat või lühemat pausi jälle tagasi, sest vaimustav, mida kõike inspireeritud kunstnikud oma pika tegutsemisajaga korda saata! Ars longa, vita brevis! Üks muusikavideo kah! "Öö ei lase magada" oli lausa nende kontserttuuri pealkirjaks. Naudi!