Raimond Valgre lähenev sajas sünniaastapäev on taas helilooja tähelepanu keskpunkti toonud. Paljud artistid plaanivad Valgre muusikaga tuure ja kontserte. Valgre-buumi avab aga Mart Sander, kes praegu on ametis oma visiooniga õnnetu saatusega helolooja elust.

„Etenduseks oleks seda palju nimetada,“ ütleb Mart Sander ise. „Minu meelest Valgre muusika on nagu tema päevik: kronoloogiliselt kuulates annab see lausa hirmuäratavalt ausa pildi muutustest, mis tema elus toimusid. Ta jõudis laule luua vaid 16 aastat. Selle aja jooksul sai ideaalidest pakatavast romantikust kibestunud ja elu poolt väntsutatud heidik. Oma etenduses üritamegi sõnalist osa muusikalise osa ees vähendada.“

Tegu on nn. „Dinner-Theatre“ tüüpi etendusega, kus lühikesed vaatused vahelduvad toitude ja jookidega – ka menüü järgib püüdlikult iga ajastu maitset ja on seega etenduse lahutamatuks osaks. „Valgre töö ja ka elu möödus suures osas kõrtsides – seetõttu on õigustatud, et ka teda meenutav etendus toimub restoranis,“ ütleb Sander.

Aga kus? Seda Sander veel ei avalda. „Loodame, et lavastus jõuab publiku ette värskelt avatavas teatrirestoranis,“ lubab ta napisõnaliselt. Ta ütleb, et kevadperioodil kavatsetakse anda umbes 20 etendust Tallinnas ja siirduda siis ka teistesse linnadesse.

Etenduses löövad kaasa lisaks Mart Sanderile ja Bel-Etage Swingorkestrile mitmed lauljad ja tantsijad, aga praeguseks on paika kinnitamata veel Valgre kehastaja.

„Tahtsin, et selles rollis oleks mõni näitleja, aga raske on leida kedagi, kellel oleks aega paar kuud ainult sellele etendusele pühenduda,“ ütleb Sander. „Iga näitleja on ju kusagil palgal ja teatrite graafik on tihe.“ Nüüd käivad läbirääkimised rohkem lauljana tuntud artistidega. „Igal juhul on lauluoskusest tähtsam oskus edastada seda valu ja pettumust, mis Valgre lõpuks maha murdis. Ja muidugi – kõigil on Valgre romantiline portree silme ees, seega ka teatud sarnasus tuleks kasuks,“ täheldab Sander. Ning lisab: „Võtan huviga vastu häid ideid ja ettepanekuid!“

See ei ole Mart Sanderile aga ainus Valgre-teemaline projekt sel aastal: juulikuisel Valgre Festivalil Pärnus juhatab ta lauljaid saatvat Pärnu Linnaorkestrit. Juba märtsi lõpus suundub ta taas Valgre-tuurile koos Marko Matvere ja Jassi Zahharoviga, kellega koos esineti suure eduga juba eelmisel sügisel.

Mart Sander on ise Raimond Valgre elutööpreemia ja Georg Otsa medali laureaat, sest ta on mõlema loomingut aastaid nii Eestis esitanud kui välismaal tutvustanud. Tema esitatud Valgre meloodiad olid esimesed, mis välismaiste plaadifirmade kaudu kaugema muusikapublikuni jõudsid. Lavastajana on ta tegev ka Rahvusooperis Estonia, kus tema operett „Silva“ on tõeline publikumagnet. Sügisel alustab ta Estonias tööd ka uue operetilavastusega.

Kas on Sul mõni hea idee, kes võiks kehastada Raimond Valgret aastal 2013? Parima ettepaneku teinute vahel loosime välja kaks kutset esietendusele!