ABBA oli just 1974. aastal võitnud Brightonis Eurovisioni ning oli teel superkuulsuse poole. Keset suurt kiirustamist ning lõputuid kontserte, mahtus bändi ajakavva siiski üks tasuta kontsert, mis anti 1975. aasta jaanuaris Soomes, kirjutab Ilta-Sanomat.

"Ilmselt oli see ABBA ainuke tasuta kontsert kogu bändi ajaloos. Tegu polnud siiski heategevuskontserdiga," seisab kirjas homme internetis ilmuvas raamatus "Antti Einiö - kogu elu rockist". Einiö on jälginud Soome muusikaelu seestpoolt alates 1950ndatest. Ta on olnud ka telesaatejuht ning esinenud ka ise laval. Samuti tegutsenud kontserdikorraldajana nii Soome kui ka välismaa tähtedele.

ABBA tasuta esinemise taga oli asjaolu, et ansambli stuudiomuusikutest kokku pandud taustabänd läks laiali just enne nende Euroopa-tuuri. Nende asemele oleks tahetud rootsi bändi Boris & Beatmakers. "Thomas (Johansson, ABBA manager) aga ei andnud alla. Ta meenutas, et jaanuaris 1975 pidi olema ABBA-l kontsert Finlandia-talos ja kui selle kontserdi piletid müüakse hetkega välja, siis pärast Finlandia-maja kontserti annaks Abba tasuta kontserdi Hesperia hotelli ööklubis. Nii tehtigi. Boris läks, Abba tuli - tasuta," meenutab Einiö.

Mis juhtus ABBA hotellitoas?

See ongi jäänud jäänud saladuseks ning isegi Einiö ei tea, mis pärast kontserti ABBA hotellitoas juhtus. "Kui mina jõudsin Hesperiasse, oli ABBA juba lennujaama sõitnud ning mulle näidati hotellituba, nagu see ABBAst maha oli jäänud. Ma pole kunagi näinud nii palju verd kui seal hotellitoas. Verd oli laes, seintel, kõik käterätid olid verised, isegi linad."

Thomas Johansson lubas, et hotellituba korrastamise maksab ABBA kinni. Ta palus ka, et meediale sellest ei hingataks.

"Verevalamise põhjus pole kunagi selgunud, aga ma ise arvan, et neil tekkis tüli. Kedagi oli ilmselt löödud äsja võidetud Kuldplaadiga pähe ja klaasikild oli lõiganud katki suure veresoone kaelast või mujalt. Lisaks usun, et kohale polnud kutsutud arste ning verejooks peatati mingil muul moel. Aga mingit muud põhjust, millest sai alguse nii suur verejooks, ma küll ei oska pakkuda," sõnas Einiö.