Juba neljapäeval, 24. septembril algusega kell 19:00 peab mõjuka Manchesteri postpunk-bändi asutajaliige ja auhinnatud ajakirjanik John Robb Tallinnas klubis Sinilind avaliku loengu popkultuuri ajaloost, juhatades sisse 21. sajandi ameerika postpungi teetähis-artisti The Soft Moon kontserdi.

Vestlus keskendub esmajoonelt pungijärgsel ajastul Põhja-Inglismaal võrsunud muusikastiilide- ja skenede analüüsile, märksõnadeks postpunk, madchester, mürarokk, britpop ja 21. sajandi postmodernistlikud identiteedid. Loengut ja sellele järgnevat vestlusringi modereerib kultuuriajakirjanik Indrek Mesikepp.

Kontserdi näol on ühtlasi tegu kogu „Dark Matter“/Dark Energy“ duubelplaadi lugude tsükli maailma esiettekandega elavas esituses. Nurgeliste rütmide, valge müra ning uuenduslike kooriseadete ühisel väel testitakse prestiižika Mercury auhinna nominendiks nimetatud albumile kätketud tumeaine raskusjõudu ning luuakse Suure Paugu väärilisi popkultuuri tootemeid.

1977. aastal Inglismaal Blackpoolis John Robbi juhtimisel tegutsemist alustanud The Membranes jätkas pungi revolutsiooni uute tehniliste ja ideoloogiliste relvadega, olles muuhulgas teenäitajaks Sonic Youthi ja Big Blacki avangardmürale ning My Bloody Valentine’i shoegaze’i sümfooniatele. Lisaks 2009. aastal taasühinenud The Membranes’ile on Robb ka soulpunk-pundi Goldblade asutaja ning üks rahvusvaheliselt mõjukamaid popkultuuri käsitlejaid – ajakirjanik, avalik kõneleja, muusikaprodutsent ja ajakirja Louder Than War asutaja, kes on teinud regulaarset koostööd erinevatele väljaannetele The Guardian’ist Melody Maker’ini. John oli esimeste seas, kes kirjutas oma ajastu kõla ja rütmi defineerivatest bändidest nagu Stone Roses ja Nirvana ning tema autorikontol on mitmed müügimenukeist raamatud, nende seas 1980ndate undergroundi käsitlev “Death To Trad Rock” ja Manchesteri muusikaskene loomislugu "The North Will Rise Again", mis on teeninud kõrgeid hindeid nii Q kui Mojo kriitikutelt. Just tema võttis esmakordselt avalikus kirjasõnas kasutusele ka termini “britpop”.

Väsimatut John Robbi on tema kolleegid ja sõbrad nimetanud pungi tee-seda-ise kütusel kihutavaks inimraketiks. “Ma olen mitte iialgi vabandav, omadega p**s 21. sajandi mees,“ ütleb ta ise. „Üks pungipõlvkonna omadus on see, et vanus ei ole muutnud enamikku meist pehmemaks, me kõik oleme enda jaoks teadvustanud, et meie muusika peab jääma teravaks ja ei tohi muutuda jõuetuks,“ iseloomustab John kogu oma põlvkonda.

Piletid reedesele kontserdile on saadaval Piletilevist hinnaga 12€. Sinilinnu väikeses saalis toimuv loeng on kõigile tasuta.