Juba mitu aastat on eestlaste lähikandi lemmik alternatiivmuusika festival Läti Positivus, mille selleaastane tõmbenumeber on Sigur Ros. Taskukohane reisimine ja olemine. Palju eestlasi ja tuttavaid. Lisaks väisab Riiat Eric Clapton.

Valikut on lähemal...

Raskema roki austajad kummardavad aga Helsingis toimuvat Tuska Open Air Metal Festivali. Võiks öelda, et Soome on metallinäljasele festivalihullule lähim paradiis. Mõistlik reisikulu, ainult et jook-söök selline üle Euroopa keskmise hinnataseme, eriti promilli sisaldav märjuke. Sama kahjuks ka festivalipääsmetega. Tuska kolme päeva pilet on 117 EUR ja ei mingit telklaagrit keset Helsingit. Kui end aga osavalt maksujõulise Soome rokipubliku sisse nihverdada ja kulud kontrolli all hoida, võib sellel suvel üle lahe ära näha sellised nimed, nagu King Diamond, System Of A Down, Devin Townsend Project, Nick Cave & The Bad Seeds, Mayhem, Rammstein, Kraftwerk.

Skandinaavias tähelendu tegev Sweden Rock festival on viimastel aastatel korralikult haaret laiendanud. Samas peetakse seda veebiarvustustes ka üheks Euroopa kallimaks festivaliks. Kui viitsid reisi ette võtta, siis on võimalus juuni alguses seal ära näha sellised nimed, nagu Kiss, Rush, Europe, Status Quo, Skid Row, Asia, Krokus jpt.

Taani Roskilde 2013 tuntuimad seni avaldatud esinejad on Rihanna, Slipknot, Queens Of The Stone Age ja Volbeat.

...ja kaugemal

Kel süda aga kaugemaid maid ja vallutusi igatseb, siis tasub mõelda Inglismaa või Saksamaa rock-metal-festivalide peale. Kui Bloodstock Open Air või Wacken reisi ning kohapealsete kulude poolest liiga kalliteks jäävad, siis leiab meelepärast rokielamust ka endise idabloki, näiteks Poola või Tšehhi, festivalidelt. Tšehhi Brutal Assault on Eesti külastajale meelepärane olnud just oma soodsa hinnataseme (jah, õlle), mõistliku reisikulu ja esindusliku esinejate nimekirja poolest. Sel aastal on peaesinejatena välja kuulutatud Fear Factory, Opeth, Carcass, DevilDriver ja In Flames. Tõeliselt rahvusvahelise ja suurearvulise raskerokipubliku koos rohke lisameelelahutuse ning suurimate lavadega leiab tõenäoliselt ka sel aastal Saksamaalt Wacken Open Airilt ja Prantsusmaal toimuval Hellfestilt. Ametlikult on Wacken küll juba kes teab mitmendat aastat välja müüdud, aga reisikorraldajatelt on pääsmeid veel kindlasti saada. Hellfesti 160eurone kolme päeva pilet on aga oma hinda väärt. Mõlemat festivali väisab ka sel aastal eeldatavalt üle 75 000 fänni.

Kes ise ei viitsi pikemat festivalireisi omal käel ette võtta või on punt liiga väike, siis tasub piiluda kodumaise Metal Traveli veebilehte või lugeda kellegagi kampa löömiseks foorumeid, nt rada7.ee-d. Tavaliselt on suurematel festivalidel ka oma “autojagamise” foorumid jt reisi lihtsustavad abivahendid. Et reisikulude suurusjärgust aimu saada, siis näiteks Wackenile sõit maksab MetalTraveli kaudu 350 EUR ja sisaldab festivali piletit (150 EUR), bussi- ja laevasõitu ning vahemajutusi.

Kindlasti on Euroopas veel palju erinevaid ja häid suviseid rokkmuusikafestivale. Me ei ole neil kõigil ise käinud ja ei jõua ka, kuid millist Sina soovitad? Jaga meiega oma muljeid!