Sel suvel juba ühteistkümnendat korda toimuv Hiiumaa pärimusmuusikafestival kannab nime “Lauluga läbi aja”, väärtustades
muusikapärandit, mis läbi aegade meieni jõudnud:

“Nagu Eesti ajalugugi näitab, on laul see, mis meid ka rasketest aegadest üle aitab ning inimesi ühendab. Laul saadab kogu aeg ja kõikjal,” räägib Hiiu Folgi peakorraldaja, Astrid Nõlvak. “Nii sündiski mõte, tuua Hiiu Folk oma muusika ja lauludega Tallinna südalinna, pakkudes kuulajatele rõõmu ja kaasa laulmise võimalust.

Neljapäevasel pop-up-kontserdil pakuvad paarikümneminutiliste kavadega muusikalist kosutust arhailise meestelaulu selts Lüü-Türr ning ansamblid Kruuv ja Robirohi: ”Panime sel ajal Tallinna südalinna sattuvate inimeste jaoks kokku värvika pop-up kontserdi, et anda aimu meeleoludest, mis valitsevad Hiiumaad nelja festivalipäeva jooksul, “ selgitab Astrid Nõlvak. “Kõik kolm koosseisu esinevad ka tänavusel Hiiu Folgil, nende lühikavad on eellooks juulikuu suurele peole.”

Lisaks muusika nautimisele saavad kõik soovijad Solarise juures kosutada end tervisliku Farmi jogurtijoogiga ning spetsiaalselt kujundatud bussipeatuse paviljonis teha lustakaid etnoendleid: “Selfiede ehk eesti keeles “endlite” tegemine on tänapäeval jätkuvalt väga pop viis, jäädvustada oma kohalolemist mõnel toredal sündmusel,” selgitab Astrid Nõlvak. “Hiiu Folk on pärimuspidu, nii sobib Hiiu Folgiga seotud pildid nimetada etnoendliteks. Panime bussipeatuse pildile seisma muheda päris-Endli, kellega koos siis igaüks saab teha oma “etnoendli” ja selle sotsiaalmeediasse postitada.”

Solarise bussipeatuses, koos Endliga tehtud etnoendlid tuleks postitada sotsiaalmeediasse- kas Instagrami või Facebooki, kasutades viiteid #etnoendel #hiiufolk #farmi. Nii jõuavad fotod ka Hiiu Folgi ja Farmi sotsiaalmeediakanalitesse ning Solarise keskuse LED-ekraanile. Kõigi õigete viidetega postitajate vahel läheb 15. juulil loosi kolm Hiiu Folgi festivalipääset.

XI Hiiumaa pärimusmuusikafestival “Lauluga läbi aja” toimub tänavu 16.-19. juulini ja pakub rohkelt mõnusat tegevust nii suurtele kui väikestele. Lisaks muusika nautimisele saab matkata looduses, vaadata filme, teha lastega käsitööd ning perega hommikust õhtuni mõnusalt aega veeta.

Keskkonnaprogramm toob teiste seas kohale Valdur "Lingvistiline mets" Mikita, festivali filmiprogrammi paneb kokku Riho Västrik, loodusdokumentalist ja produtsent, kes tänavu tähistab oma esimest juubelit.

Üheteistkümnendat korda on kohal festivali põlisesineja staatusse tõusnud Daniel Wikslund (Rootsi) ja sedapuhku on tal kaasas suurepärased muusikud, kellega koos esinetakse ansambel Tulipalo nime all.

Fenomenaalne häältevalitseja Estonian Voices paneb Hiiu Folgi auks kokku erikava. Kuulajate meeli kosutavad ka armastatud Untsakad, Ummamuudu, Sild (Eesti/Wales), Sannalise, arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr, Bombillaz, kel on seekord kaasas Koidu tähed, Johansonid koos Krista Citra Joonasega, Robirohi, Rüüt, Kruuv, Angus jpt.