Kuidas ja kui kaua sa luuperikontserti kirjutasid ja vormistasid, kas enne oli idee selline asi teha või jupid mis selleks vormusid?

Idee teha 40-minutiline uus kontserdikava ilma pausideta tuli mul aprillis 2011, kuu enne Kumu ÖÖ festivali. Osad ideed olid juba olemas varieeruval tasandil, kuid päris vormistamisega alustasin aprilli 2011 lõpul ja sain asjad enam-vähem paika Kumu ÖÖ jaoks. Olin arvestanud, et luuperikontsert võib olla a work in progress, kuid esmaesitluseks oligi asi enamvähem paigas. Järelikult üldine asi toimis. Hiljem muidugi tulid teiste laivide ja ka plaadiversiooni salvestamisel teatud detailsed lisandused.

Kui suur väljakutse on selle laivis esitamine ja kas pidid eraldi mõne instrumendi veel selgeks õppima selle jaoks?

Luuperikontsert on mitutpidi nõudlik. Esiteks võib kaasneda mitmete nii akustiliste kui ka elektrooniliste kihtide ühekorraga pealeladumisega feedback-probleemid. Hiljuti ostsin klarnetile ühe külgekruvitava kontakt-helipea, mis võimaldab pillile rohkem kohalolu üldsaundis ja peaks hõlbustama luuperisse puhkpillipartiide mängimist. Eriti lahe on seda efektidega kasutada. Teiseks nõuavad sektsioonide muutused tohutut navigeerimist mitte ainult teiste pillide, vaid ka näiteks süntesaatori-saundide vahel. Nii et ma pean olema alati valmis täpselt reageerima, et võtta maha vana kiht luupe ja siis ehitada uus kiht bassiliine, akorde ja muid elemente. Nii et mul on kogu aeg käed-jalad tööd täis. Midagi selgeks õppima ei pidanud, lihtsalt klahvpille olen õppinud paremini mängima. Mainiks veel, et Luuperikontserdi kolmanda osa I sektsioon sündis Tallinn Music Week 2011 raames laval improviseerides.

Luuperikontsert algab täna kell 22.00 Von Krahlis.