11. detsembril möödub täpselt viis aastat Metsatöllu albumi "Hiiekoda" esitluskontserdist Rock Cafés.
"See kontsert oli meie ja mingil määral ka kogu Eesti raskemuusika jaoks väikeseks pöördepunktiks," räägib Metsatöllu trummar Marko Atso. "Seni oli bänd esinenud peamiselt siiski väikestel lavadel, välja arvatud suvine metalfestival "Hard Rock Laager". Nii et meid tabas korraga kaks üllatust – saal tuli rahvast pilgeni täis ja "Hiiekoja" esmatiraaž, mida olime planeerinud müüa aasta aega, sai otsa juba enne seda, kui me lavale jõudsime. Sel hetkel hakkas meile kohale jõudma, et midagi on jäädavalt muutunud..."

"Hiiekoda" oli esimene Eesti metal-labeli Nailboard Records alt ilmunud plaat. "Kuna meil plaadifirmat ei olnud ja kaks päeva enne kujunduse trükikotta saatmist tundus imelik, et seal mingil labelit ega logo ei ole, mõtlesime Lauri Õunapuuga tunni ajaga välja plaadifirma nime ja kujundasime logo. Et meil endil polnud aega, tahtmist ega raha teiste bändide plaate välja anda, aga soovijaid oli, siis lapsendas meie plaadifirma Hyperrecords ning tänaseks on selle haamri all naelutatud juba veerandsada albumit, viimastena näiteks Tharaphita ja Forgotten Sunrise’i plaadid."

Nende kahe sündmuse tähistamiseks korraldabki Metsatöll täpselt viis aastat hiljem samas kohas ehk 11. detsembril Rock Cafés kontserdi, kus lavale astuvad ka Ajattara (FIN), Zetod ja Herald. Päev varem esineb sama seltskond Tartus klubis Plink Plonk.

Ajattara asutati Pasi "Ruoja" Koskineni poolt aastal 1996 Amorphise kõrvalprojektina ning bändi esimeseks üllitiseks oli kaks aastat hiljem välja antud demo "Helvetissä On Syntisen Taivas". Järgnes leping plaadifirmaga Spikefarm Records ning tänavu ilmus bändi kuues kauamängiv "Noitumaa".

Metsatöll naases hiljuti rohkem kui kuuajaselt Euroopa tuurilt, kus andis 31 kontserti 11 riigis. Pärast tuuri anti viimane lihv Universali tütarfirma Spinefarm Records alt 3. märtsil 2010 ilmuvale albumile.

Zetod on seto rahvalaulu täieõiguslikud edasikandjad ja arendajad. Nüüdseks on tegutsetud juba kuus aastat. Mullu ilmus bändi teine kauamängiv "Lätsi tarrõ tagasi", mis püsis R2 Eesti müüdavamate albumite TOP 10-s kaheksa nädalat, mis folkmuusika puhul on enneolematu saavutus. Tänavu aprillis aga viidi R2 maailmamuusikasaate "Etnokonservid" ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse koostöös korraldatud parima etnomuusiku valimiselt kaasa kuus auhinda kaheksast – parim album, parim bänd, parim laulja, parim instrumentalist, parim lugu ja parim artist.

Herald on maiuspala neile, kes peavad lugu vanakooli heavy metalist. Suvine esinemine "Hard Rock Laagris" tõestas, et praegu neile Eestis väärilist vastast ei ole. "Lõpuks on Sven Varkel oma Eestis ainulaadse klassikalise heavyvokaaliga ka tõesti selle hääle väärilises bändis," kiidab Atso Heraldi uut koosseisu.

Uksed avatakse mõlemal kontserdil kell 20, esimene bänd tuleb lavale kell 21. Pileti hind on 100 krooni, eelmüük Piletilevis.