Sain väga kummalise väljakutse ühel väga kummalisel üritusel, kus jagati kummalisi auhindu väga kummalistele hittidele. Kirjutan teile, armsad Muusa lugejad, ühe kummalise jutu melanhoolsest depressiivrokist. Ma luban, et tegemist ei ole hariva artikliga. Proovin lahti mõtestada viimasel ajal väljamõeldud termini depressiivrokk.

Psühhiaatriahaiglas töötades peaksin olema väga mures sellise rokistiili olemasolu pärast. Esmalt jääb mulje, et tegemist on rokiga, mis tekitab depressiooni. Loodetavasti ei arene asjad nii, et tulevikus on plaatidel hoiatus: „Keelatud depressiooniohus olevatele inimestele!” Ausalt öeldes on see sõna — depressiivrokk — ka üsna naivistlik. Margus Pilt ütles pärast Kosmikute plaadi „Kuidas tuli pimedus” ilmumist, et kui on pahad mõtted peas ja nöör valmis, siis Kosmikuid kuulates viiakse asi lõpuni. Nartsistlikult läks jutt oma bändi peale ja poetus mõte, et enda arust nad külvavad küll lootuse sõnumit ja tahavad puudutada teatud tabutemaatikat.

Depressiivrokki viljeleva bändi templi sai ka Metro Luminal. Mäletan selgelt nende esimesi lindistusi ja oma reaktsiooni seda koos asjaosalistega Järvakandis pimedal sügisööl kuulates. Kõik laulud olid kuidagi väga tõsised. Melanhoolsed harmooniad tekitasid värinaid. Lüürika tekitas sisemuses ängi. Kuid tagantjärele mõeldes oli see reaktsioon tingitud oma elu hetkeseisundist. Olin just saabunud nõukogude sõjaväest ja elus polnud tänu ajupesule ja liigsele alkoholi pruukimisele mingeid väljavaateid. Ja siis selline muusika! Äng tekkis äratundmisrõõmust ja sõnumi otsesest peegeldusest oma elus. Ma polnud üksi ja see on üks ellujäämise tähtsamaid eeltingimusi. Üksik puu kõrbes kuivab. Metro Luminal on bänd, mis on ainulaadne just oma algses koosseisus, aga ta oli ja jääb kohaliku rokkmuusika ajaloo Suureks Bändiks, olenemata sellest, et tegelikult pole kunagi ametlikult laiali mindud.

Kõmmari lugu depressiivrokist ilmus Muusa märtsinumbris. Eelmised Muusa numbrid on müügil Tallinnas kaupluses NuNordik ja Tartus kaupluses Pits.

value="http://www.youtube.com/v/AWS_tJ-i24c">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/AWS_tJ-i24c"
type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="375"
height="309">