1969. a jõulude ajal kirjutas Tormis muusika filmile “Kevade”, millest ühtlasi sündis hiljem aastaid kestnud koostöö režissöör Arvo Kruusemendiga. Tormis kommenteeris teemat ise nõnda: “Miks ta valis mind, ma ei tea, võib-olla rahvusliku joone pärast, mis minus oli hakanud ilmnema. “Kevades” ma tõesti rakendasin mõningaid rahvale tuntud meloodiaid: “Kui mina alles noor veel olin” ja “Küll siis kägu palju kukkus”.”

Tormis on “Kevade” filmimuusika kirjutamist meenutanud üsna pingelisena. Nimelt oli tal suure osa muusika (selle, mis tiitrite ajal kõlab, aga ka helindid, mis mõeldud ilmestama juba filmitud stseene) loomiseks aega vaid mõni päev.

Paraku sattus vajadus muusikat luua just 1969. aasta detsembrisse: “Mäletan, et jõule sel aastal minu jaoks justkui ei olnudki.” Tormis mäletab veel üht huvitavat seika — nimelt ei olevat õpetaja Lauri kehastanud Leonhard Merzin viiulit kohe mitte üldse mängida osanud. Stseenis, kus näitleja viiulit mängib, saaginud ta pilli poognaga täiesti suvaliselt. Tormis pidi aga muusika looma vastavalt Merzini poognatõmmetele, mis olnud ääretult keeruline.