“Leegiheitja”
“Lugu minu verivärskelteesti keelselt materjalilt “Hiberntus”. Selle looga saab elada välja oma ürgset vajadust asju muuta. Asuda lahendama olukordi, mis elus tunduvad väljapääsmatud ning tuua kord kaosesse. Mõnikord on vaja ärgata varjusurmast, nimetada asju õigete nimedega ja mitte teha nägu nagu sa ei oleks kuulnud. Sobib hommikuseks äratajaks ja ka peale pingsat tööpäeva lõdvestuseks.”


“Isa tuli koju”
“Selle looga saab hästi lahti elutüdimusest ja elust üldse. Laulu sisuks on kurb pilt sellest, kuidas mees tuleb öösel purjus peaga koju ja naine on end õue kase otsa üles poonud. Väga hästi sobib raputama “heaoluinimest”, kel kogemata tekkinud tunne, et kõik on imearmas. Kogupere depressiooni laks. Sobib samuti ka öösel täis peaga baarist koju uimerdajatele kõrvaklappidesse.”

“Sügishetk”
“Ma ise pean seda oma parimaks lauluks. Kui vaatan praegu aknast välja, tundub kohe, et sobib kuulata. See pikk intro seal ees võib-olla nii lehtede langemine, vihma tilkumine, intiimsus ning läheduse vajadus. Sobib hästi öisesse jahionni, sügistormis teki all kuulamiseks, aga mitte üksi…”

“Hunger (koos Mart Aviga)”
“Olen aru saanud, et nälg on üks olulisemaid asju elus üldse. Iga päev võiks vähemalt korra kõhus miskit näpistada. Ega see ei ole õnn, kui nälg kaob ning ebamugavus lakkab. Elamisega kaasnebki ebamugavus. Juba emaüsast väljumine, märg, ebamugav ja ohtlik. Pigem on elamise kunst selles, kuidas sa suudad kriisiolukordades toimida. Oma valuläve kasvatades, võid lõpuks avastada ennast üksi põhjanabal muretult vilistamas või ütled laausa põrgus kuradile: “Viska veel halge, külm hakkab!”. Jah, see lugu sobib hästi põrgusse staadioni võimendusega mängimiseks.”

“Rabbit Hole Generator”
“Pole enam ammu kohanud inimest, kes küsiks endalt — mis mõte sel kõigel on? Kõik paistab ju niigi selge. Puhas logistika: lähen poodi, panka, kohvikusse, peole, vanni, matustele. Aga jah, kui teie elu on nii kiire, et vaevalt, ukset sisse jõudnud, kui juba minema, siis ma seda lugu ei soovitaks. Et kuulata “Rabbit Hole Generatorit”, tuleb aeg maha võtta: teha endale üks mõnus jook kamina ees, vaadata tulle ja lastes helidel voolata tipptaseme helisüsteemist, mõtiskleda tulle vaadates universumi saladuste üle.”

Rainer Jancis on helimootor, kes pööreldes segab muusikastiile, rütme ja ideid, astudes julgelt halli tsooni, kus piirid kaovad. Peamiselt kitarripõhisele loojale on südamelähedane alternatiivhäälestuste kasutamisest tekkivad uued kõlavõimalused ja kombineerides ebareeglipäraseid taktimõõte. Oma tegutsemise jooksul on ta kirjutanud muusikat filmidele, teatrietendustele ja astunud üles rokkansamblites, nagu Metro Luminal (muusika autor), esinenud koos maailmakuulsate perkussionistide/muusikutega (Le Quan Ninh, Kevin Shea, Tim Dahl, Elliot Sharp, Antonis Anissegos, Andrea Belfi), kui ka tegelenud stuudioproduktsiooniga ( Zahir, Kriminaalne Elevant, Friendship Garden, Ultramelanhool, Mait Vaik). Üle Heli festivalil presenteerib ta oma uut albumit “Hibernatus”.

Rainer Jancise soolokava on mitmekesine rännak, mis seob omavahel nii valmis lugusid, kui improvisatsioonilisi vahepalu. Sidudes lihtsat meloodikat, avangardse müra ja kaosega, on see muusika haaratav nii jazzi- kui ka rokihuvilistele, kuid sisaldab vihjeid ka modernsetele elektronmuusika stiilidele.

Üle Heli festival toimub 28.-30. oktoobril erinevates Tallinna paikades nagu Kultuurikatel, Punane Maja, Lekker, MimStuudio ja Pika Jala torn. Vaata üritus Facebookist!