"Kui mõned muusikud paigutuvad hõlpsasti ühte kindlasse kategooriasse, siis Steve Vai unikaalne muusikaline nägemus on klassifitseerimatu. Pärast enam kui 20 aastat kasutab Vai endiselt enda talitsematut virtuooslikkust ja hingestatud artistlikkust inimemotsioonide spektri uurimiseks. Ta on muusikaline alkeemik kõige kõrgemast klassist," kirjutas ajakiri Music Makers Magazine.

Steve Vai on tuntud enda väga isikupärase kõlamaailma poolest, leides oma loomingus rabava tasakaalu tehnilise võimekuse ja poeetilise sõnastuse vahel. «Ma teen muusikat, et iseennast mõjutada,» rääkis Vai. «Mind on alati kannustanud sõltuvus luua helisid, mis on unikaalsed – mitte paremad sellest, mida teised inimesed teevad, lihtsalt erinevad». Muusiku enda sõnul jääb see sõltuvus suunavaks jõuks tema jätkuvas muusikalises arengus ning selles, mida ta kõige enam muusikuks olemise puhul hindab. «Minu jaoks on kõige ergutavam kuulda ilusat veidrat heli enda peas ning seejärel tuua see reaalsesse maailma, kasutades vahendeid, mis mul muusikuna on. Just enneolematud asjad huvitavad mind enim,» lisas Vai.

Steve Vai on oma pika ja eduka karjääri jooksul jõudnud töötada paljude tuntud muusikute ja ansamblitega - nii on ta asendanud Yngwie Malmsteen’i Alcatrazzis, osalenud David Lee Roth’i ja Alice Cooper’i sooloalbumite salvestamisel, mänginud ansamblites Whitesnake ja PIL ning esinenud koos 100-liikmelise Tokyo Sümfooniaorkestriga. Frank Zappa, kelle saatebändis on Steve Vai mänginud, nimetas teda «virtuoosiks, kes on võimeline mängima võimatuid kitarripartiisid».

Sooloartistina alustas Steve Vai 1984. aastal. Tema varajase loomingu kohta öeldakse, et see laiendas rokk-kitarri «sõnavara» ning kuulutas 90ndate alguses kitarrivirtuooside ajastu välja. Sel suvel näeb ilmavalgust Steve Vai uus, kaheteistkümnest loost koosnev stuudioalbum nimega «The Story of Light» - «plaat, mis jälgib murest murtud mehe kosmilist teekonda, läbides tragöödiat, ilmutust, õpetust ja lunastust». Tegemist on teise osaga jutustusest, mis sai alguse muusiku eelmisel albumil «Real Illusions: Reflections» (2005). Uuel plaadil löövad kaasa ka kaks külalisvokalisti - Aimee Mann ja Beverly McClellan. Kohe peale uue kauamängiva ilmumist siirdub Steve Vai maailmaturneele.

Eesti tuntud kitarrist Toomas Vanem on veendunud, et Steve Vai kitarrikäsitlus ja looming on mõjutanud miljoneid ja miljoneid kitarriste siin planeedil. «Mr. Steve Vai on kindlustanud endale koha maailma parimate kitarrimängijate esireas, kelle tegemisi on hinnatud ka Grammy auhindade väärilisteks. Ta oli eelmise sajandi 80ndatel üks esimesi rokk-kitarriste, kes julges välja anda ainult instrumentaalmuusikast koosneva kitarrialbumi ning on selles osas olnud edukas teerajaja, kuni tänapäevani. Olen isiklikult käinud Steve Vai kontserdil ja julgen kõigile, rokk-kitarrimuusika huvilistele, seda kontserti soovitada - elamus on garanteeritud!» lisas Vanem.

Steve Vai enda sõnul on aastate vältel olnud tema loomingulised impulsid innustatud sügavast vaimulikust pühendumisest maailma parandamisele läbi tema muusika ja tegude. «Kõige tähtsam asi minu elus on püüda saavutada vaimne tasakaal, sest kõik jätkub sealt. Vaadates ühel päeval 70 aasta vanuselt tagasi oma elule, tahan olla uhke enda panuste üle ühiskonnas, ja mitte ainult muusika seisukohalt. See on see, mis mind tänasel päeval motiveerib,» kommenteeris muusik. Üheks Steve Vai heategevusprojektidest on 1988. aastal asutatud Make a Noise fond, mille eesmärgiks on tagada muusikalisi instrumente ning haridust noortele muusikutele, kes ei saa seda endale rahaliselt lubata.

Sellel sügisel külastab Steve Vai Eestit teist korda. 25. oktoobril esineb Steve Vai Tallinnas, Rock Cafés koos oma bändiga, mille koosseisu kuuluvad Dave Weiner (kitarr), Jeremy Colson (trummid), Philip Bynoe (bass) ja Deborah Hensen (vokaal, klahvpillid). 

Piletid Steve Vai Tallinna kontserdile tulevad vabamüüki kolmapäeval, 11. juuli hommikul kell 10.00 Ticketpro internetipoes ja kõigis Ticketpro müügipunktides ning Statoili teenindusjaamades üle Eesti. Piletihinnad algavad 29 eurost.