Kui Rammsteini esiniemine kedagi külmaks peaks jätma, siis on ta tõenäoliselt mitte ainult kurt ja pime, vaid suisa siit ilmast lahkunud. Rammsteini kontserti tunnetab kuulaja kõigi keharakkudega — peale masiivse heli saadab seda ka massiivne tulevärk. Rammstein põleb laval sõna otseses mõttes. Higi, tuli ja toores jõud olid selle kontserdi märksõnad.
Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Kontserdi alguses murdsid endale tee läbi lava katva eesriide kitarristid Richard Z. Kruspe ja Paul H. Landers. Neile järgnes “Rammliedi” esimeste nootide saatel vokalist Till Lindemann. Ja oh imet, pärast laulu tuli Lindemanni suust ka valgust. Hiljem “Feuer Frei!” ajal võis näha, kuidas sealt tuli ka mitmemeetriseid tulekeeli. Industriaalmaastikku meenutav lava peitus leekidesse juba kolmanda loo “Waidmanns Heil” ajal.

Tulega mängiti veelgi — “Benzini” ajal veeretati lavale antiikne bensiiniautomaat, mille tankurist Lindemann tuld pritsis, olles eelnevalt bensiiniautomaadiga vahekorda imiteerinud. Muuhulgas suutis Lindemann põlema süüdata ka ühe “juhuslikult” lavale sattunud meesterahva.

“Du Hasti” ajal, mida möirgas kaasa laulda terve saal, tundus lavaesistes ridades, et kulmukarvad hakkavad kõrbema. Superlahe!

“Ich Du Dir Weh” alguses segati Christoph “Doom” Schneider’i trummimäng kokku pürotehnikaga. Samuti korraldasid Lindemann ja klahvpillimängija Christian “Flake” Lorenz väikese kakluse, mis päädis sellega, et Lindemann toppis Flake vanni ning kallas ta üle tulesädemetega. Flake väljus vannist ebarammsteinilikus sätendavas diskokostüümis, milles ta keksis ringi kontserdi lõpuni.

Peale tulevärgi võis “Wiener Bluti” ajal näha laest laskuvaid beebinukkusid, mis publikut kurjakuulutavate roheliste lasersilmadega põrnitsesid ja hiljem pauguga plahvatasid. Kontserdi põhiosa lõpetas skandaalne “Pussy”. Laulule sobivalt kargas Lindemann kaksiratsi roosa kahuri otsa ja pritsis mööda lava ringi kihutades saali valget vahtu täis.

“Haifischi” ajal sai näha Flake stammtriki — crowdsufring’ut kummipaadis. Seekord oli paadis ka Eesti lipp, mille ta surfamise ajal lahti rullis ja lõpuks rahva sekka heitis.

Kontserdi lõpetas “Engel”, mille ettekandmiseks oli Lindemann endale selga kinnitanud umbes kümnemeetrise siruulatusega tiivad, mis loomulikult ka tuld purskasid. Peale seda ütles Lindemann sulaselges eesti keeles: “Suur aitäh!” ja selleks korraks võis Saku suurhalli personal rahulikumalt hingata — vaatamata kontserdi ajal tööle läinud tuletõrjehäirele jäi hall püsti ja majatäis rahvast sai ühe vägeva elamuse võrra rikkamaks.

Lõpetuseks veel üks asi — Rammstein on live bänd, kelle esinemine on võrreldamatult parem nende kuulamisest plaadilt. Eelpool olevast kirjatükist võib jääda mulje, et kontserdielamus koosneb vaid visuaalsest poolest. See pole nii — mehed ja muusika on väga veenvad. Ja igal korral on neil õnnestunud suhteliselt kesise akustikaga Saku suurhallist välja võluda väga hea saund. Kui jälle tulevad, soovitan kohale minna.

Setlist:

  1. Rammlied
  2. Bückstabü
  3. Waidmanns Heil
  4. Kleine Lust
  5. Weisses Fleich
  6. Feuer Frei!
  7. Wiener Blut
  8. Frühling in Paris
  9. Ich Du Dir Weh
  10. Liebe Ist Für Alle Da
  11. Benzin
  12. Links 2-3-4
  13. Du Hast
  14. Pussy
Encore 1

  1. Sonne
  2. Haifisch
  3. Ich Will
Encore 2

  1.  Engel