“Klassikatähed 2016” konkursil võistlesid: Merike Heidelberg (vioola), Mikk Langeproon (akordion), Karl Johan Kullerkupp (löökpillid), Jaan Mesi (trompet), Jakob Peäske (fagott), Sten Heinoja (klaver), Silvia Ilves (tšello) ja Kristiina Rokashevich (klaver).

Žüriis jagasid finaalsaates hinnanguid “Klassikatähed 2013” võitja Marcel Johannes Kits, viiuldaja ja ERSO kontsertmeister Triin Ruubel ja dirigent Olari Elts.

Finalistide galakontsert koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga toimub sellel kolmapäeval, 20. aprillil kell 19 Estonia kontserdisaalis. Kontserti dirigeerib Olari Elts ja sellest teeb ülekande Klassikaraadio.

“Selle projekti juures ei ole niivõrd tähtis, kes tuleb esimeseks, teiseks või neljandaks, tähtis on kogu protsess ja suhtlemine läbi muusika. Ühestküljest on see saade noortele muusikutele eneseväljendamise ja avalikkuse ette pääsemise võimalus, sest nad kõik väärivad seda. Teistpidi on see tähtis muusikamaastiku elavdamiseks, nende noorte muusikute kaudu kasvatame uut publikut. Oluline on rõõm, emotsioon ja positiivne energia muusikast, mis kandub edasi eetrist kontserdisaalidesse,” ütles ETV peatoimetaja Heidi Pruuli.

Klassikatähed 2016

Sten Heinoja alustas klaveriõpinguid 4-aastaselt Tallinna Muusikakeskkooli eelklassis. Muusikakeskkooli lõpetas ta 2012. aastal, kuid alates 2011. aastast õppis ta klaverit Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia klaveriosakonnas prof. Ivari Ilja juhendamisel, mille lõpetas 2015. aastal cum laude.

Sten on edukalt esinenud paljudel konkurssidel nii Eestis kui ka välismaal. 2014. aastal võitis ta VIII Eesti Pianistide konkursi, pälvides lisaks viis eripreemiat, sh võimaluse soleerida koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga. Lisaks konkurssidele annab Sten ka regulaarselt kontserte. Ta on üles astunud Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Suurbritannias ning USA-s.

Alates 2015. aastast õpib Sten Londoni kuninglikus muusikakõrgkoolis Royal College of Music, kus talle võimaldati täisstipendium magistriõppe läbimiseks. Klaverimängu harjutamiseks kulub Stenil päevas vähemalt kuus tundi. Steni sõnul on pianisti elukutse parim, mida ta oskab ette kujutada.

“Klassikatähed 2016” auhinnafond:

- Peaauhind Eesti Kontserdilt – 2000 EUR ning võimalus kasutada salvestuseks Estonia kontserdisaali või vähemalt viis kontsertesinemist järgmisel hooajal.
- Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri auhind - kontsert koos ERSOga
- Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia auhind – õppereis
- Klassikaraadio auhind – salvestusleping
- Võimlus anda kontsert Iisraeli sümfooniaorkestriga Tel Avivis

Rohkelt tähelepanu ja toetajaid ning uusi muusikasõpru leidnud telesaade on lennutanud klassikalise muusika taevasse kaks säravat tähte: venna ja õe tšellist Marcel Johannes Kitse (võitja 2013) ja viiuldaja Katariina Maria Kitse (võitja 2014) ning rikkaliku plejaadi teisi noori andekaid muusikuid, kes telekontsertide vahendusel on jõudnud publiku südamesse. Saate formaadi autorid on Helen Valkna ja Timo Steiner, režissöör Ülle Õun. Saatesari valmis Eesti Kontserdi, Klassikaraadio ja ETV koostöös.

“Klassikatähed 2016” saadetes kõlanud esitusi saab järelvaadata Klassikatähtede kodulehelt.