Publik pöördus nõu küsimiseks muusikalise kõiketeadja Mart Sanderi poole ning veenis teda osalema ka huvitavas muusikalises eksperimendis.

"Kuula" meenutab BBC seriaali "Love Hurts"

Küsimuse peale, mlliste Eesti Eurolaulude algupära on küsitav olnud, vastab Sander: “Mäletame ju kõik kümne aasta tagust kisa Sahlene’i "Runaway" ümber, mille jaoks kutsuti kokku isegi Euroopa Ringhäälingute Liidu eksperdid. Eelmisel aastal elasime kaasa Ott Leplandile, aga mina küll kartsin pahandusi — mäletan paarikümne aasta tagust BBC seriaali "Love Hurts", mille tunnusmeloodia on üksühele sarnane lauluga "Kuula".

Sander ütleb, et loomulikult kasutab popmuusika palju üksteiselt laenamist, aga liiga pikalt kestev meloodia kattumine ei ole lubatud. Samas, Oti versioon arendab teemat edasi ja on palju huvitavam ja võimsam kui originaal.

"Meil on aega veel" on pesuehtne plagiaat?

Küsimuse peale, kas “Meil on aega veel” on plagiaat, vastab Sander: “Ma ei saa otseselt öelda, et Põhja-Tallinna lugu oleks plagiaat. Võib-olla ainult selles mõttes, et autoriks ei ole märgitud Johann Pachelbeli, kes selle loo aastal 1680 kirjutas, vaid pala esitletakse kui uut algupärandit. Täpsemalt on tegu siiski klassikalise muusika töötlusega, ehk siis esitatakse Pachelbeli "Kaanonit" ja selle peale loetakse luuletust — ehk räpitakse — ja lauldakse."

Sanderi sõnul võib YouTube’is võib leida sadu moderniseeritud versioone, ka väga sarnaseid, kus räpp vaheldub lastekooriga. "Oma töötlusi on teinud nii Eminem, Coolio, 2Pac kui paljud teised — aga kõik nad on ausalt juurde märkinud, et tegu on Pachelbeli "Kaanoniga". Iseenesest ma olen väga rahul, et noored muusikud pöörduvad tagasi klassika juurde ja see, et Eesti hetke hitt number üks on tegelikult ligi 350 aastat vana pala, teeb mulle ainult rõõmu."

Publik pöördus kommentaari saamiseks ka ansambli Põhja-Tallinna poole, mida bänd hetkel veel aga anda ei soovinud. Küll aga tunnistab bänd, et lugu on Eesti Laul 2013 korraldajate poolt saadetud ekspertiisikomisjoni.

Toomas Anni loo väidetav plagiaat tunti kohe ära

Sander leiab, et žüriisse kuuluvad inimesed pole piisavalt haritud eilse päeva muusika või klassika osas. "Näiteks Toomas Anni loo väidetav plagiaat tunti kohe ära, aga maailmakuulus "Kaanon", mida iga muusikakoolis käinud laps une pealt teab, lipsas läbi kui „uus hitt“. Samuti läks ilmselt ka Oti lauluga, sest žüriiliikmed ei ole vanade BBC seriaalide fännid. Aga üldse tuleb öelda, et laulude varastamine on meil veres: enamus Eesti "rahvalikke laule" on ju tegelikult Saksa õllelaulud. Isegi meie hümn on algselt Saksa laul "Germania".

Delfi küsis, kas Mart Sander tahaks teha oma räpiversiooni kuulsast "Kaanonist", mis oleks sarnane Põhja-Tallinna omaga, aga ometigi ei oleks selle plagiaat? Sander lubas asjaga tegeleda ja saatis meile täna sõbraliku paroodia, mille nimeks "Ei löö käega me".

Uskuge või mitte, isegi räpiosa kõik sõnad imiteerivad ülitäpselt Põhja-Tallinna versiooni! 

Kuula Mart Sanderi räpitöötlust Pachelbeli "Kaanonile", pealkirjaga „Ei löö käega me“:

Kuula ka Pachelbeli "Kaanonit" ja saa üllatuse osaliseks - seda lugu teab tõesti igaüks:

Siin võrdluseks ka kõnealune Eesti Laulu konkursile esitatud Põhja-Tallinna "Meil on aega veel":