Üles astusid mitmed lähipäevil esinevad muusikud — teiste seas tõva kurgulaulik Andrei Mongush, viiuldaja Kate Young Šotimaalt, austria joodeldaja Herman Haertel, sloveenia akordionist Matija Solce ja teised. Pärimusmuusikat, maskiteatrit ning nüüdistantsu seganud tseremoonias lõid kaasa ka Taru Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast sirgunud meesnäitlejad, avamise lavastas muusik ja tantsija Silver Sepp. Vaata pildigaleriid siit!

Viljandi linnapea Kalle Jents tervitas kohaletulnuid lauluga, saates end samal ajal ka akordionil.

"Varsti on valimised tulemas," tegi linnapea nalja, miks eelistas ta rahvale pigem esitada ühe lõbusa laulu kui tüüdata neid pika ja igava kõnega.

Oma "kõne" lõpetuseks andis linnapea festivali pealik Ando Kivibergile üle sümboolse puidust linnavalitsemise võtme. Linnapea laul oli kuulajate seas aga väga populaarne. Vaata videost!


Ando Kiviberg tänas oma tervituskõnes kõiki kohale tulnud pärimusmuusikasõpru, kes leidsid ka tänavu keerulistele aegadele vaatamata taas tee Viljandisse. „See kinnitab, et pärimusmuusikafestivali on jätkuvalt vaja,“ sõnas ta, lõpetades oma etteaste torupillil kahe labajalalooga.

Kohepärast avatseremooniat jätkus festival noorte etnomuusikute ühiskontserdiga,mis oli sarnaselt avamisele kõigile pealtvaatajaile nautimiseks tasuta. Veelsaab täna näha Eesti pärimusmuusika lipulaevaks peetavat ansamblit Zetod koos Lenna Kuurmaaga, Rootsi-Senegali duot Ellika ja Solo, tuntud Soome muusikut J. Karjalaist, India sitari- ja tablamängijat jt häid muusikuid.

XVII Viljandi pärimusmuusika festival kestab pühapäevani, 26. juulini. Põhiprogrammis on kavas 73 kontserti, millele lisandub kolm  maakonnakontserti ja 50 esinemist rohelisel laval. Viimane asub tänavu taas oma kunagisel kohal - Raekoja pargis. Lisaks pannakse reedel ja laupäeval kell 16-23 üles täiendav vabalava Arkaadia aeda Viljandi kesklinnas.

Tänavu astub festivalil üles 16 välismaist ja 30 Eesti kollektiivi, kokku üle 250muusiku. Endiselt on sündmuse programmis kontsertide kõrval tähtsal kohalõpitoad, regilaulupesa, pillilaat, ööülikool, käsitööhoov, muinasjututoad ja koostöös PÖFFiga valminud filmiprogramm.