"Minu enda arvates kõlab mõni albumi lugu ka kevadiselt soojalt, eriti avalugu. Kargust ja põhjamaisust on on mu muusika alati sisaldanud, aga plaati tehes pole nendega ülevoolav olla soovinud," ütleb autor oma loomingu iseloomustamiseks ja täpsustab: "Käesolev hetk on viimane aeg debüütalbumi ilmumiseks ja samas ka kõige õigem. Olin sooloplaadi tegemise mõtteid mõlgutanud tõsiselt mitmeid aastaid. Arvan, et oleksin olnud rahul ka siis kui debüüt oleks ilmunud aasta tagasi, kuid siis polnud võimalik muude vajalike tegevuste kõrvalt sellele mahukale tööle keskenduda. See aasta on jah toonud loomingusse nii mõnegi keerulisema, võib öelda ka progelikuma olemusega loo nagu "Tsihcieri" või "Sünnipäeva" albumiversiooni. Arvan, et materjali kogumine ja kannatlik olemine tasus end ära."

Argo Valsi loomingutee kitarristi ja heliloojana on olnud stiililiselt väga varieeruv. Ta on mänginud mitmetes bändides ning kirjutanud nii jazz-, indie-, kuid ka metal-muusika sugemetega lugusid. Suurteks inspiratsiooniallikateks on Argo nimetanud alternatiivse roki esindajaid Mew ja Radiohead, eksperimentaalset jazz-rühmitust Jaga Jazzist ja minimalistliku muusika esindajat Steve Reich´i. Oma suhtumisest muusikasse on teda melomaani ja ajakirjaniku Mart Niineste poolt võrreldud artiklis „Raamistamatu kitarrist Argo Vals“ Vaiko Epliku ja Frank Zappaga.

Tema stiilideülesus muusikas peegeldub ka senises esinemistepagasis. Oma soolokava on Argo sellel aastal esitanud näiteks Eesti Vabariigi aastapäeva presidendi kätlemistseremoonial, Jazzkaare festivalil ja Schillingul. Kuigi ta sooloesinemine on pigem rahulikku ja mõtlikku keskkonda loov, on suutnud ta pakkuda elamust ka levimuusika festivalide Positivus ja Rabarock külastajatele. Ühtlasi on ta loonud muusikat nii filmidele, telesaadetele kui ka tantsuetendustele.

3. detsembril avatati Tallinnas Von Krahli baaris ja Tartus Genialistide Klubis Argo Valsi debüütalbumi „Tsihcier“ avaloo „Hallitussilmad“ ainetel loodud näitused.

Tegemist on ettevõtmisega, mille raames maalisid Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengid inspireerituna Argo Valsi teosest „Hallitussilmad“ 20 pilti. Nendest loodi kaks näitust, millest ühte eksponeeritakse Von Krahlis ja teist Tartu Genialistide klubis. Mõlemas paigas toimuvad detsembrikuu alguses ka Argo Valsi plaadiesitluskontserdid. Näitused on üleval alates 3. detsembrist kuni Argo Tartu ja Tallinna plaadiesitlusteni, mis toimuvad selleaastasel Jazzkaare sündmusel Jõulujazz. Veebruaris eksponeeritakse teoste koondnäitust Viljandi Pärimusmuusika Aidas.

Pikem intervjuu Argo Valsiga ilmub järgmisel nädalal Eesti Päevalehe kultuurikülgedel.

Argo Vals
"Tsihcier"
Sisaldab kümme instrumentaalpala
Esitlused toimuvad:
8.12 - Tallinnas Von Krahli teatrisaalis
11.12 - Viljandis Pärimusmuusika Aida suures saalis
12.12 - Tartus Genialistide klubis
Ansamblikoosseis:
Argo Vals - elektrikitarr, live-elektroonika, klahvpillid
Jaan Jaago - elektrikitarr, akustiline kitarr
Kaarel Kuusk - klahvpillid
Indrek Mällo - basskitarr
Tanel Kadalipp - kontrabass
Hans Kurvits - trummid

Muusikavideo albumi nimiloole: