Lastelõbustused suitsupilves

Viiknal tuleb aga nentida tõsiasja, et kuigi alal suitsetamine on külastajatel keelatud, on suitsetavad teenindajad tõesti probleemiks."Karussellimeestel pole küll kuskile suitsetama võimalik joosta. Nemad on aga instrueeritud ja teavad, kuidas nad suitsetamisega kahju ei põhjustaks ja kuhu konid panna! Klientidega on teine lugu. Neid keelavad sildid ja nendega tegelevad turvamehed. Kogu plats iseenesest on väga halb, killustik, mättad lombid. Sealt on ka peaaegu võimatu koristada. Asfaltplatsiga võrrelda ei saa," veeretab mees kivi neile platsi kasutamisloa andnud linna kapsaaeda.

Külastajad, kes saavad suitsu pahvida värava taga, peavad tõdema teist ebameeldivust: koni tuleb visata sinnasamasele maha, sest prügikaste värava juures Publiku külaskäigu päeval pole.

Viikna on aga oma kätega enda sõnul need sinna pannud: "Prügikastid on kindlasti olemas. Ma ise panin neist 3 tükki paika peavärava ja toitlustuse juurde, kus prügi tekib. Kokku on platsil 7 prügikasti ja kaks suurt konteinerit." Publiku silm neid kahjuks neid väravaesisel konipõllul ei hoomanud, kuigi Viikna saatis Publikule reedel ka pildid, mis tema enda sõnu kinnitavad.

Kas ei olnud sel päeval need veel värava ette tõstetud või milles mure oli, jääbki selgusetuks - vaatepilt oli aga tõepoolest inetu.


"Tina Turner ei laula ka Eestisse tulles eesti keeles"

"Olgem nüüd nende tivolimeeste suhtes tolerantsemad. Tore, et nad üldse siia tulla tahtsid," arvab Viikna, kui uurime, miks teenindajaskonnal keeleprobleeme tundus olevat ning nad pigem käsikaudu kõike selgitasid, olgugi, et naeratades, mida teeninduskultuuris liialt sageli ei kohta.

Viikna lisas ka, et samahästi võiks küsida, kuidas saaks tivoli hakkama siis, kui peaks topelttööjõu värbama. "Eestis selliseid väljaõppinud mehi pole ja igal karussellil on oma mehaanikud, kes masinaga juba aastaid kaasas käivad. Kassades ja loteriides on eestlased. Juhendid on kassadel ja sissepääsude juures. Kui abi on vaja saab rääkida turvamehega või kutsuda mõni assistentidest raadiosaatja teel. Siiani pole mingit erilist küsimist olnud. Kõik on niigi selge. Kui meile tuleb tivoli, siis ei suuda need mehed eesti keelt küll mõne kuuga ära õppida ja seda ei saa neile ka pahaks panna. Paljud eestimaalased ei valda ka Eesti keelt, kuidas nendega hakkama saadakse?" pahandab mees Publiku küsimuse peale.

"Karussellid tulevad erinevatel aastatel erinevatest kohtadest. Neid on olnud nii Rootsist, Soomest, Poolast, Norrast jne. Sel aastal tulevad karussellid Saksamaalt ja Hollandist. Pole sugugi palju neid karusselliomanikke, kes viitsivad üldse nii kaugele tulla. Kassades on 9 eestlast, siis igas õnnemängus, toitlustuses ja ka mõned on karussellidel. Pargis on ka kaks turvameest ja 4 assistenti! Arvan, et see on piisav! Ülejäänud on saksa, hollandi, leedu, poola ja rootsi rahvusest".

Lisaks selgitab ta hollandikeelsete siltide kohta: "Sildid oleme küll igale poole pannud, kus midagi tõlkida või seletada on. Kui ka mingi lause selgusetuks jäi, siis ju see ei olnud oluline. Mida seal ikka tõlkida? Asi ju selge mis maksab ja kui võidad siis võidad. Kui on kellegil olnud küsimusi, siis oleme ka kohe vastava sildiga reageerinud juhuks kui see küsimus peaks korduma. Milles mure oli? Heameelega seletame ja paneme ka vastava sildi!" kinnitab ta abivalmidust.

Ka vigastuste tekkimisel on Viikna kinnitusel pargis vajalikud inimesed ja vahendid. "Esmaabi oskavad anda nii assistendid kui turvamehed, samuti igal karussellil keegi! Kõiki on instrueeritud ja pargis on ka esmaabivahendid," leevendab ta meie muresid. Õnneks eksperimendi käigus tekkinud huule veritsemine kõrvalist abi ei vajanud.

Tarbijakaitseametile esindaja Siiri Erala sõnul sel aastal kaebusi laekunud ei ole, kuid ta tõdeb: "Me ei ole seda asutust ka kontrollinud. Üldiselt teeb lõbustusparkide puhul atraktsioonide ohutuse üle järelevalvet tehnilise järelevalve amet, teenindajate keeleoskuse võimalikud puudujäägid on keeleinspektsiooni kontrollida ning töötajate suitsetamine väljub samuti tarbijakaitseameti pädevusest."