"Tulime poest, meil oli plaanis minna bussi peale ja kõndisime bussi peale, nähes üht vanemas eas härrat bussipeatuses. Mees hakkas püsti tõusma ja kukkus järsku pikali," rääkis Tartu Kivilinna kooli 7. klassi õpilane Henry Magnus Roks saates "Hommik Anuga".

Kui poisid nägid, et mees on pikali kukkunud, tõttasid nad talle appi. "Hirm on sees, et midagi on juhtunud. Alguses arvasime, et ta on palju alkoholi tarvitanud. Henry haaras telefoni ja kohe helistas kiirabisse, teised läksid kohe juurde, et äkki on näost midagi näha. Siis ta hakkas lillaks minema näost," sõnasid Sander Aavik ja Kaspar Parksepp.

Poisid kontrollisid mehe pulssi, kuid ei leidnud seda. Pärast seda hakkas Sander Aavik kannatanule südamemassaaži tegema.

"Ma ei teadnud, mis tal viga on, aga arvasin, et kuidagi oleks ikka abi," põhjendas Sander oma tegevust.

Poiste sõnul tegi mees ühe suure hingetõmbe, kuid pärast seda hingamine jälle lakkas. Kiirabi jõudis sündmuskohale seitsme minutiga. "Terve aeg kartsin, kui pumpamist tegin, et äkki ei hakkagi enam hingama," lisas Sander.

Kui poisid oleks seisnud kõrval ja kannatanu lamama jätnud, oleks mehe võimalused ellu jääda palju väksemad olnud. Teised inimesed läksid poiste sõnul eemale. Mõned läksid bussi peale, üldiselt ignoreeriti abivajajat.

Noormehed ei ole tänaseni teada saanud, kelle elu nad tol saatuslikul päeval päästsid. Kõige suurema tänu said nad president Kersti Kaljulaiult.

Vaata lähemalt videost!