Eesti mittetulundusühingu ANDAKIDZ eestvedaja Birgit Nauri sõnul on nad käesoleval aastal Eesti Välisministeeriumi kaasfinantseerimisel ja koostöös kohalike partneritega Filipiinidel lõpule viinud kolm suuremat heategevuslikku projekti. “Kui kokku lugeda, on neile kaasa aidanud enam kui 50 eestlast, panustades oma aega, raha, pakkudes tasuta teenuseid ja annetusi ning ligi 20 inimest on käinud reaalset vabatahtlikku tööd tegemas ka Filipiinidel kohapeal,” kiitis Naur.

Neist olulisim ja suurima mõjuga projekt on olnud 2000 plastpudelist tehtud päikesevalguselambi valmistamine ja paigaldamine vaestesse kodudesse, koolidesse ja lasteaedadesse Anda külas Boholi saarel. Hoonete katustesse paigaldatud põneva tehnoloogiaga lambid on tehtud kasutatud plastpudelitest, sisaldavad vett ja valgendit ning vajavad töötamiseks vaid päikesevalgust.

Tänu Eesti Välisministeeriumi poolsele toele ja koostööle kohalike organisatsioonidega TAFIAS ja MyShelter Foundation õnnestus viis kohalikku meest õpetada valmistama ja paigaldama Boholis plastpudelitest päikesevalguselampe. Seni töötud mehed said nii sissetuleku kui väärtuslikud teadmised ja väljaõppe, tööriistad, austuse oma kogukonnalt ja välismaiste vabatahtlikega koos töötamise kogemuse. ANDAKIDZ konsulteeris kohalike huvigruppidega, et valida välja pered, kes valgustite paigaldamisest kõige enam võidaksid.

Kodud, kus oli juba elektriühendus olemas, hoiavad ühe valgusti abil iga kuu kokku kuni 5 euro eest elektrit (arvestades, et lamp põleb terve päeva). Viieaastase perioodi peale hoiaks iga valgusti majapidamisele kokku kuni 300 eurot. Samuti vähendab valgustite kasutamine süsihappegaasi emissiooni. Kuna pudelivalgustid on loodud vastu pidama kuni viis aastat, võimaldab iga projekti käigus paigaldatud pudel vähendada CO2 emissiooni kokku kuni ühe tonni. Neil, kellel elektriühendust kodus ei ole, on saanud nüüd ruumidesse parema valgustuse, mis võimaldab senisest oluliselt lihtsamalt teha majapidamistöid, tualetti kasutada, töötada, õppida ja mängida.

2015. aastal lõpetas ANDAKIDZ ka rahvamaja ehituse kasutatud plastik- ja klaaspudelitest, vanadest rehvidest, bambusest ja teistest kohalikest materjalidest. Samuti aitas üks ANDAKIDZ MTÜ projekt kalurite ühingul luua kuu ajaga 11 töökohta ja head võimalused kohalike toidukaupade müümiseks.

Mitmete projektides vabatahtlikena osalenud eestlastega, kes õppisid päikesevalgustite ja valguse olulisuse kohta vaestes kogukondades, on võimalik kohtuda 30. mail Tallinnas toimuval Maailmapäeval, mil nad jagavad avalikkusega oma kogemusi.

Päikesevalguse pudelite meisterdamisest valmis ühe pühendunud vabatahtliku, tuntud Eesti animaatori Annely Põldsaare loodud lühianimatsioon, mis jäi paraku andeka naise viimaseks tööks, mille lõpetas mullu kevadel tema poeg Sander Põldsaar.