"Täna õhtupoolikul avastasid Viimsis Heki teel elavad inimesed oma õuduseks, et maha on asutud raiuma teed ääristavat kuusehekki, mis on aastaid olnud erinevatele lindudele pesitsuspaigaks. Avastamise hetkeks oli hekki langetatud juba ca 200 m. Kogu hekki maha ei võetud, kuna kohalike abil õnnestus siiski heki raiumine peatada," kirjutas Loomakitse Liit eile õhtul.

Koos puudega langes raietööde käigus ka linnupesi, milles ootasid vanemate kojupöördumist sulgedeta ja pimedad pojad. Mõni pesa peitis endas ka koorumata mune. "Heki alla oli pudenenud juba nii mõnigi surnud linnupoeg, kes kukkumist üle ei elanud. Langetatud puude ja lõksus linnupoegade ning munade kohal kisendasid suured linnud, kes enam pesade juurde ei pääsenud," seisab lehel.

Kohalike abiga algas Loomakaitse Liidul eile õhtul suur päästeoperatsioon. Lootust, et enamus poegi elusast peast leitakse ei ole. "Kahjuks on vähe lootust, et alajahtunud ja traumeeritud linnupoegadest palju ellu jääb. Sama seis munadega. Praeguse seisuga õnnestus vabatahtlike juurde toimetada kaks linnupesa veel elus, kuid alajahtunud poegadega ning kaks pesa munadega (need pesad leiti kõigest 10 meetri pealt). Kohalike hoolivate inimestega üritatakse langenud puuderisust korjata nii palju linnupesi kui võimalik."

Eesti Loomakaitse Liit küsib aga postituses, kas taolise töö teostamiseks lindude pesitsusajal oli tõepoolest olemas vastava ameti luba, ning kus olid töötegijate silmad, kõrvad: "Lindude hädakisale ei reageeritud ning alles kohalike inimeste sekkumisel töö peatati."

Loomakaitse Liit on edastanud kriminaalmenetluse algatamiseks avalduse politseisse ning arupärimise Keskonnainspektsiooni, Keskkonnaametisse ja Viimsi valda lootuses saada selgust, kas tööde läbiviijatel olid vajalikud load tööde läbiviimiseks olemas. Kui jah, siis millistel kaalutlustel väljastati load lindude pesitsusajal.

Samuti paneb ELL kõikidele inimestele ning ettevõtetele südamele, et linnupesade ja munade tahtlik hävitamine/kahjustamine, pesade kõrvaldamine ning lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal, on seadusega keelatud ning inimlikus mõttes lihtsalt julm.

Vaata videot sündmuspaigalt:

Video autor Küllike Rooväli/Õhtuleht