TEE TÄNA! Retsept Evelin Ilvese värskest kokaraamatust: hakkliha-riisipallid tomatikastmes
Ajakirjade Kirjastus andis välja Evelin Ilves ja fotograaf Hele-Mai Alamaa koostatud kokaraamatu "Söögivahetund. Koolikokkadelt kodukööki." Presidendiproua Evelin Ilves ja fotograaf Hele-Mai Alamaa tegid kahe aastaga tiiru peale Eesti koolidele, istusid lastega laua taga ja maitsesid roogi, uurisid õpilastelt lemmiktoite ja kokkadelt nippe. Kui ikka lapsed õhkasid: “Tahaks kodus süüa sama hästi kui koolis!”, oli selge, et koolikokk oli oma tööd südamega teinud. Tunnustamaks osavate koolikokkade tööd, ongi sellesse raamatusse koondatud parimad koolitoidud, mida võiks kodus järele teha. Koolikokkade loomingu on kodukööki sobivaks timminud hobikokk ja toidublogi pidaja Tuuli Mathisen.
Retsept pärineb Lauka Põhikooli kokkadelt
Ports: 8–10-le
800 g seakaelakarbonaadi
100 g riisi
100 g hapukoort
1 dl vett
2 muna
soola ja pipart praadimiseks õli
Kaste:
300 g tomateid
200 g baklažaani
200 g sibulaid
1 l vett
200 g hapukoort
35 g maisitärklist soola, pipart ja suhkrut
Keeda riis poolpehmeks. Valmista kaela- karbonaadist hakkliha. Lisa sellele riis, munad, hapukoor, vesi, sool ja pipar, sega ühtlaseks. Vormi tainast väiksed pallikesed, pruunista need pannil õlis ja hoia soojas.
Kastme tarvis lõika tomatid tükkideks ja baklažaan ribadeks. Koori ja haki sibulad. Prae sibul suurel pannil või poti põhjas õlis klaasjaks. Lisa baklažaaniribad ning veidi aja pärast tükeldatud tomatid, maitsesta soola- pipraga. Kalla juurde vesi ja hauta 15 minutit. Siis lisa hapukoor, sega läbi. Tõsta juurde hakklihapallid ning hauta kõike koos 15 minutit. Lisa vähese külma veega segatud tärklis ja lase kastmel pakseneda. Maitsesta lõplikult. Serveeri kartulipudruga.