"10 minuti sisse mahub tegelikult väga palju - see formaat nõuab kirjutajalt kontsentreeritust ja annab võimaluse katsetamiseks,“ räägib kirjeldab Linnateatri dramaturg Paavo Piik 10-minuti näitemängu vormi.
Eestis pole selliseid tekste teadaolevalt varem lavale toodud, mujal maailmas korraldatakse aga isegi 10-minuti näitemängude festivale. „Inglisekeelses teatris on selline lühivorm tavaline - näiteks meie saime inspiratsiooni teatrifestivalilt Louisville'is USAs, kus 10-minuti näitemängudele oli pühendatud terve nädalavahetus,“ räägib Piik. „Lühifilmid on meil praeguseks juba tavaline nähtus, ainult teatris oleme ikka veel harjunud, et kaks nelikümmend ja kahes vaatuses, muidu ei ole täie raha eest."

Linnateatris on 10-minuti näitemängude päev esialgu mõeldud ühekordse eksperimendina.

31. augustil näeb spetsiaalselt „4x10 minutit“ jaoks kirjutatud värskeid lavatekste: „Valmisolek on kõik“ Triin Sinissaarelt, „forever jung“ Diana Leesalult, „Müks“ Kristiina Jalastolt ja „Puhas lähedus“ Paavo Piigilt. Näidendite temaatikat autorid eelnevalt omavahel kokku ei leppinud, igaüks lähenes formaadi väljakutsele oma nurga alt. Millise, selgub teatrivaatajale saalis istudes.

Lavastav näitleja ei ole Linnateatris tundmatu nähtus, nii ka sel korral. Hooaja avaürituseks lavastavad 10-minuti näidendeid Andrus Vaarik („Valmisolek on kõik“), Veiko Tubin („forever jung“), Tõnn Lamp („Puhas lähedus“) ja Henrik Kalmet („Müks“).
Publik ei pea hakkama langetama rasket otsust, millist neist täpselt vaatama minna, sest ühest saalist teise liikudes võib osa saada neist kõigist. Juhised selleks antakse teatrivaatajale kaasa piletit ostes. Etendusi mängitakse päeval kell 13.00 ja teine 19.00.

Lisaks teatrielamusele on seekord teistmoodi ka pileti lunastamine: pääsme eest tasub iga teatrikülastaja täpselt nii palju, kui ise tahab. Pileti lunastajale pakkugu rõõmu teadmine, et selle sündmuse piletitulu läheb Linnateatri spordisaali arendamise heaks. „4x10 minutit“ pääsmed on saadaval alates 21. augustist ainult Tallinna Linnateatri kassas (Lai 21).

31. august on Laial tänaval teatrirohke päev, sest samal päeval avab oma hooaja mürtsuga ka Nukuteater. Teatripäeva saab 31. augustist teha kogu perele, kuna Nukuteatris algavad erinevad üritused pärast seda, kui Linnateatris on 10-minuti näitemängude esimene mängukord lõppenud, kell 16.00. Võiks öelda - teater alustab Laialt!