Tallinn Bicycle Week on olemas selleks, et tutvustada jalgratast ja seda ümbritsevat kõigis selle eri vormides ning avaldada austust jalgrattale kui mõtteid ja tegusid inspireerivale nähtusele, pakkudes praegustele ning tulevastele Tallinna jalgratturitele uut väljundit ja kokkupuutepunkti.

Festivalil toimuvad jalgrataste ja linnaliikluse teemaline seminar-loeng, viimati ligi kaks tuhat ratturit tänavaile toonud Tour d'ÖÖ õhtune ühissõit, vägev klubiöö paralleelselt rattarollerite võistlusega, rattapäev ja -piknik.

Esimest korda Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 raames toimunud Tallinn Bicycle Week toimub sel aastal teist korda, olles vahepeal selle taha koonduva rühmituse eestvedamisel korraldanud aastaringselt arutelusid ja kümmekond Tour d'ÖÖ nime alla koondunud öösõitu Tallinnas ja Tartus, pidu ja muud häppeningi, kasvatades enda ümber juba tuhandetesse ulatuva linnaratturite seltsingu, toonud Tallinna tänavatele tuhandeid jalgrattureid ning tegelenud läbi jalgrattakultuuri tutvustamise linnaratturite kogukonna kokkutoomisega ning Tallinna rattaelu arendamisega.

"Loodame algatada ahelreaktsiooni, mille tulemusena kasvab pöördumatult Tallinna tänavatel ratastel liiklevate ja rattaid hindavate linnaelanike hulk ning vallandub massiline ümberlülitumisele mootoriküttelt kondiaurule. Sest kui ühel hetkel ületab ratturite hulk Tallinnas n-ö kriitilise massi piiri, võivad linnal silmad avaneda ja tekkida innustus ning reaalne vajadus enam kui kosmeetiliste lahenduste järele linnapildi rattasõbralikumaks muutmisel," kinnitas rattarühmituse üks eestvedaja Risto Kalmre. Ta lisas, et TBW seisab eelkõige selle eest, et rattaga ringiuitamisest saaks Tallinnas - ja miks mitte kogu Eestis - igapäevane ja turvaline nähtus, nagu paljudes teistes Euroopa ja koguni meie lähiriikide linnades.

Tallinn Bicycle Weeki lööb 2011. aasta eeskujul lahti neljapäeval, 6. juunil toimuv avalik jalgrattaseminar-välkloeng F-Hoones, kus esinevad ettekannetega jalgratastega seotud inimesed erinevatelt elualadelt: insener ja ettevõtja Indrek Narusk, Velodroomi rattatulede looja Ilmar Kurvits, TBW korraldaja ning arhitekt-linnaplaneerija Tõnis Savi, Tartu jalgrattateede koordinaator Toomas Põld, Politsei- ja Piirivalveameti vanemkomissar Kristel-Liis Kaunismaa, rattatreener ja hooldusjuht Andres Lekko ning Tallinna Ülikooli sporditeaduste doktorant ja rattatreener Indrek Rannama. Loengutele järgneb arutelu ning oodatud on kõik huvilised.

Reedel, 7. juunil ootab ees järjekorras 12-s Tour d'ÖÖ Tallinn öine sõit. Peloton paned kodarad vurama kell 21 Tornide väljakult ning fini?eerib Tallinna Noblessneri sadamas, kus ootab ees klubiöö, kus peale tantsu ja tulede vilgutamise toimub ka rattarollerite võidusõit Goldsprints.

Laupäeval, 8. juunil on samuti kõik rattahuvilised oodatud Noblessneri sadamsse, kus saab veeta ühe mõnusa päeva teiste rattaarmastajate seltsis ning kus tegevust jagub hilisõhtuni. Ees ootavad muusika, söök ja jook, rattavõistlused BMXile ja fixed gear'ile, BMX-jam, velomehaanika töötuba, lauatennis ning merel saab teha väikese tiiru vesiratastega. Avatud on ka rattaturg, kus saab kaubelda oma rattajuppidega ning osta Tour d'ÖÖ uusi särke.

Pühapäeval 9. juunil jäävad ratturitel linnatänavad seljataha ning sõidetakse ühisele väljateenitud puhkus-piknikule Pirita jõe ääres, kuhu starditakse kell 13 Russaldka monumendi juurest.

Festivali treiler:

Vaata, kuidas käib GOLDSPRINTS rattarollerite võistlus: