Vaid nädal pärast sisejuurdluse alustamist lubati van Hauwermeirenil ametist omal soovil lahkuda, kuigi lõpuraporti sõnul mees suisa tunnistas, et kasutas Oxfami renditud villas prostituutide teenuseid. Kuigi levisid jutud, et organisatsiooni töötajad korraldasid suisa orgiaid, kus sekstöötajad kandsid Oxfami t-särke, ei leidnud need vähemalt van Hauwermeireni puhul tõepõhja.

Roland van Hauwermeiren

Väidetavatest orgiatest peaks olema ka videosid, ent organisatsiooni sõnul pole juurdluse tulemusel neid leitud. Mitmed Oxfami töötajad, kes Suurbritannia meediaga kõnelesid, rääkisid, kuidas abi andmise kõrval kasutasid töötajad ka alaealisi prostituute.

Haiti maavärin, mis tabas pealinna Port-au-Prince’i 2010. aastal, tappis 220 000 ja vigastas 300 000 inimest. Organisatsioon andis tollal abi 700 000 inimesele, saareriigis töötavad nad juba 1978. aastast. Juba aasta pärast maavärinat algas asutusesisene juurdlus, kuna mitmeid Haiti programmi töötajaid süüdistati suurtes rikkumistes nende seksuaalkäitumises, kiusamises, ahistamises ja teiste töötajate hirmutamises.

Oxfami kõneisiku sõnul on kõik aga kõige paremas korras: “See pole asja kinnimätsimine. Oxfam suhtub kõikidesse rikkumiskahtlustesse väga tõsiselt. Kohe, kui kuulsime Haitil toimunust, alustasime sisejuurdlust. Uurimisest ja selle tulemusest teavitati avalikkust ja hoidsime ka oma partnereid sellega kursis. Süüdistusi, nagu olnuks mängus ka alaealised tüdrukud, ei suudetud tõestamist. Mõned meie liikmed lasti juurdluse tulemusel lahti ning muist lahkusid organisatsioonist ise. Haiti projekti juht võttis kogu vastutuse endale, mistõttu lubatigi tal lahkuda lubadusega, et teeb meiega uurimise osas edaspidigi koostööd. Pärast uurimise lõppu tehti lisaks aruandele ka konfidentsiaalne vilepuhumise telefoniliin, et aidata sarnaste juhtumite avastamisel.”