Lähiaastatel kujuneb Rotermanni kvartalist vabameelse ja vaimse õhkkonnaga moodne linnakeskkond, mille märksõnadeks on suurepärane asukoht, ajaloohõnguline atmosfäär, kvaliteetne arhitektuur, mugavus, omanäolisus ja avatus.

Palju on veel ehitamata, ent esimesed efektseimad hooned on juba püsti — nendeks on arhitektuuribüroo Kosmos projekteertitud Rotermanni majad. Õigemini on tegu ühe hoonega, mis alumise korruse osas on omavahel ühendatud, edasi kasvavad aga oranžiks, pruuniks, mustaks ja valgeks majaks. Kuigi aadress on ehitisel üks, mõjub rajatis selgelt nelja erineva kortermajana, mille kahel esimesel korrusel on äripinnad. Korterid neis majades on kõige erinevama planeeringu, kuju ja tubade arvuga. Sellest tulenevalt on igal elamisühikul võõrandamatu iseloom. Eriti ägedad on viimaste korruste korterid, neist põnevaimad kahtelamata valge maja teravate fassaadivoltide tippude tagused toad.

Et keskkond saaks elavam ja aktiivsesse ärikasutusse lülituks ka majade teise korruse tasandid, projekteerisid arhitektid Ott Kadarik, Villem Tomiste ja Mihkel Tüür majade vahele tõstetud linnaväljaku. Sellel erinevate kallakutega maastikul liikudes tekibki Rotermanni kvartalile tulevikus loodetavasti laialdasemaltki omaseks saav tunne linlikust tihedusest ja ehedusest. See ei ole vanalinlik keskkond, nagu ütleb Villem Tomiste, vaid selline ongi tuleviku linnaruum — tihe ja inimesele orienteeritud. Modernismiaegseid pikki vaateid ja avaraid tuuliseid väljakuid on ilus jooniselt jälgida, praktikas on need aga ebainimlikud, märgib Tomiste.

Kõik Rotermanni alale planeeritud hooned on ideaalis tehtud nii, et säiliks Rotermanni kvartali ajalooline miljöö ning kaasaegsete majade ja renoveeritud 19. sajandi peakivihoonete vahel moodustuks stiilne tervik. Juba täna on Kosmose Rotermanni majad iseenesest äärmiselt stiilne ja erakordselt terviklik.

Mihkel Tüür tõstab majade juures enim esile nende materjaliehedust — oranži ja musta maja tellised on spetsiaalselt käsitsi valmistatud vormiga, musta maja puhul mustriga. Valge maja tihedaid fassaadivolte katab püstine kitsas plaadistus, mis ei püüagi jätta muljet tellistest, kuna seda see pole. Fassaadide puhul on siin oluline, et need ei ole riputatud lihtsalt majade korrustele ette, nagu tavaliselt kombeks. Rotermanni majadel näha olevad tellised on maja konstruktsiooni ehedad osad ja jäävad meid rõõmustama hoonete elupäevade lõpuni.

Ott Kadarik rõhutab, et tegemist on kohalike, Eestis olevate võimalustega, mida Kosmos on oma majade juures kasutanud. Oranžid tellised on käsitsi valmistatud usinate Aseri tellisetehase vormijate poolt. Kusjuures peale tellimuse täitmist eriline vorm hävitati — selliseid kive ei saa seega keegi kunagi uuesti. Musta maja tellistele on samuti Aseris trükitud spetsiaalselt välja mõeldud mummuline muster. Arhitektid on targu hoidunud utoopilistest välismaa materjalieksperimentidest.

Tegemist on harukordselt põhjalikult läbi projekteeritud hoonetega, mis moodustavad terviku nii omavahel kui vahetult ümbritseva vana tööstusarhitektuuriga. Nad võtavad olemasolevas industriaalkeskkonnas leiduvad väärtused, vana struktuuri pakutud tiheduse, ja muudavad selle kaasaegseks efektse arhitektuuriga linnaruumiks. Majade kuju ja kompleksi planeering haakub olemasoleva vana Rotermanni kvartali tööstuslike ehitiste lõimega. Samal ajal on tegemist väga kaasaegse linnakeskkonnaga, mis on mõeldud jalakäijale — linnaelanikule.

Rottermanni kvartal on viimase aasta üks kõige huvitavamaid ja oodatumaid arhitektuuriobjekte, mida on juba siin-seal nimetatud mulluseks arhitektuurisündmuseks nr. 1. Selline järjekindlus unikaalse keskkonna loomisel on Eestis kahtlemata ainulaadne ning lõpuks on ainulaadne tõik, et Rotermanni kvartali mõneti pretensioonika arhitektuuriga hooned meeldivad tõesti kõigile — rahul on nii arhitektkond kui tavalinnakodanik. Tegemist pole seega uhkeldava, vaid harukordselt inimliku keskkonnaga.

Tähelepanuväärne on peale arhitektide pühendumuse ka tellija valmisolek selline asi valmis teha.

Pildigalerii asub siin.

Eesti Arhitektide Liidu aseesimehe Margit Mutso arvamust saate vaadata siit.