Kell 10 hommikul Balti jaama turule minnes pakkisid daamid-härrad alles oma kaupa välja. Mõned usinamad kliendid aga passitasid juba kirevaid kitleid selga.

Otsustasin võtta eesmärgiks kulutada maksimaalselt 30 eurot, et näha, kas selle eest näiteks neljale inimesele kinke saaks. Lubasin endale, et ostan ära vaid need asjad, mida ma isegi endale kingiks sooviks või tõepoolest kellelegi kingiks.

Lahkusin turult tunnike hiljem, teadmisega, et 30 euroga on võimalik turult praktilisi kinke leida küll. Ning sugugi mitte ei pea ma siinkohal silmas Mucci-kotte ja veel vähem Molexi käekellasid, sest tehnilised turuvidinad jäid mu luurepiiridest välja, sest ebaselge tööajaga elektroonikat ei soovi oma lähedastele pühadeks mitte keegi.

Midagi isale...

Klassikaline jõulukink on villased sokid. Nalja võib ju nende kinkimise üle palju teha, kuid kui väljas lõõtsub 30 kraadi külma ning tee viib pühadepaiku surnuaiale, kirikusse ja õue, on need esimesed, mis kapist jalga rändavad.

Peenema mustri ja ilukoega sokkide valik jääb 8-12 euro vahele, kuid mustrita ja tavalisemad saab kätte lausa 6 euroga, kui piisava luuretöö tulemusel õige tädini jõuda. Ka püksirihmade valik on turul kirev ning musta, vähemalt kirjade järgi nahast püksikergitaja saab kätte 12 euroga.

Uus mood paistab olevat ka ruuduliste fliissärkide naasmine, mis jaheda ilmaga jope alla kui valatult sooja andma sobivad. Hind 10-20 eurot.

Midagi emale...

Pisukese lapinühkimise ning hoole ja armastuse tulemusena võib just katkikukkunud suhkrutoosile või ema lemmiktassile turu vanakraamiletist mõistliku hinnaga asenduse leida.

Kindaidki on iga kasuka ja jopega sobituvaid palju, nii et haaraks endale ja emale ka.

Soojad sussid on ilmselt klassikaline kink, kuid jahedal korteripõrandal nende pehmikutega tatsates ununeb nende klišeelikkus peagi.

Soojad saabassussid leiab hea tahtmise korral vaid 7 euro eest, samas kui kõrvalletis võivad need maksta kuni 20.

Midagi õele või sõbrannale...

Selles kategoorias leidus enim sobivaid kinke. Näiteks väga jõululikud põtradega retuusid rändasid 8 euro eest minuga koju kaasa. Suusapükste alla miinuskraadidega fliissisuga sooje retuuse venitades tänab mõtteis selle eest Sind iga kingisaaja veel kaua. Seest karvaga retuuside eest tuleb välja käia 14, lihtsamate ilma voodrita soojade jalakatete eest aga 7. 

Tasub ringi vaadata, sest kolme putka raadiuses võivad hinnad mitmed eurod kõikuda, nagu ka nende mustrivalik ning soojatase.

Lisaks julgeks sellest valikust soovitada kindaid, mütse ja salle, mis turul tavapoodidest märksa suuremat valikut pakuvad. Ka neetidega Ugg-tüüpi saapad on kindlasti noorele naisterahvale rõõmustav ja moodne kink, mille eest 15 eurot paremas putkas ära anda tuleb. Samasuguseid olen kohanud mitmetes kauplustes ning olen enam kui kindel, et need pärinevad samast kohtast - poes on nende hinnaks aga lausa 40, sest pinnarent kesklinnas on sootuks teine kui Jaama turul.

Väikevennale...

Vilkuvaid, laulvaid ja liigutavaid mänguasju, mis patareidel toimivad, minu käsi turult ostma ei tõuseks,  seevastu n-ö puust ja luust mängukanni on aga... puust ja luust. Kuue euroga lõbus pusle väikevennale või -õele tunduks küll imearmas pakki panna.

Midagi vanaemale või kallile tädile...

Sallide valik võtab silme eest esmalt kirjuks, hinnatase veelgi enam. Minuga jalutas koju 6 eurot maksnud valgel põhjal lillemustriga sall, mida juba mõnda aega endale soovinud olen.  Samasuguseid on valikus mustast roosani ning pashmina-salle igale eale, soole ja maitsele sobivaid.

Sallide hinnadki kõiguvad 6-12 euro vahel sõltuvalt suurusest ja materjalist.

Kaameli- ja koerakarvast villavööd on aga vanemale või lihtsalt külmakartlikule eriti selgasoojendavad ning tänuväärsed kingid, mida 6 euro eest turul mitmes värvivalikus leiab.

Soojalt riidesse ja turule!

Kokkuvõtteks julgen öelda, et turult leiab küll kinke, kui vaid lahtisel pilgul ringi käia ning veidi avatumalt mõelda, et turu mainele mõtlemine alla suruda. Ja 30 euro eest leiaks ma sealt vabalt neljale inimesele vajalikke ja praktilisi kinke. Oleks vaid selle peale varem tulnud, oleks kindlasti paljud väga personaalsed kingid sealt ostnud. Õnneks alustasin mina kingioste oktoobri keskpaigas ning eksperimendi käigus soetatud retuusidega käin suurima heameelega ise, nagu ka salliga.

Lisaboonus: kui ostad selliseid tarbekinke nagu sallid-kindad-mütsid-vööd H&Mist või mõnest muust tuntud kauplusest, siis on teatav maik neilgi paratamatult koos sildiga küljes ning oht, et teine samasugune lähedusse satub väga suur. Turu kireva valiku ja sõbraliku õhkkonna vahel on aga lihtne saajale rohkem mõeldes keskenduda ilma häiriva muusika ja kunstvalguseta ning põsedki jaheda ilmaga elutervelt punaseks saada.