Jan Uuspõld: "Kui lugesin Mihkel Mutti "Kooparahvas läheb ajalukku" siis meeldis see mulle nii väga, et tahtsin sealt mõnda liini või tegelast laval esitada. Pöördusin oma sooviga autori poole, aga tema pidas võimalikumaks tuua lavale "Pingviin ja raisakass", mis on nagu fotosuurendus "kooparahvast". "Pingviin ja raisakass" sobib suurepäraselt peegeldama tänast päeva. Me elame praegugi üleminekuajas, kus me ei tea, mis täpselt lähitulevik toob ja mis võiks meid edasi viia. "Pingviin ja raisakass" on täis ülipeent irooniat ja väga palju nalja."

Lavastaja Rein Pakk peab väljakutseks materjali, mis üleminekuaegse Eesti elu võtab kokku ühte päeva ja ühte näitlejasse, kes kehastab tervet laia spektrit värvikaid karaktereid. Viinistu katlamaja on põnev, mitmetasandiline mängupaik, mis täitub lisaks Jani loodud tegelastele ka suurejooneliste retrospetiivsete visuaalidega. Kaasatud on ka kogu Viinistu keskus, kunstimuuseumis saab näha üleminekuaegse kujutava kunsti näitust ja võib-olla saab isegi maitsta pingviini jäätist.

On aasta 1991. Eesti Vabariik on juba käega katsuda. Kolmekümnendates eluaastates Eff, väljub hommikul rõõmsalt kodunt, et Tallinna elus oma õnnevõimalust otsida. Ta kohtab tervet galeriid inimesi ja kuuleb nende värvikatest saatustest. Inimesed on nagu palavikus, sest ka uuel ajal on võitjad ja kaotajad. Nüüd tuleb jalg maha saada, muidu jääd käppa imema, olgu iseseisvus või mitte! Päeval sööb Eff uut imelist jäätist „Pingviin“ ja hilisõhtul kuulab prügikastikasside lõugamist. On alles aeg, kui kõik see, mis vahepealse kahekümne nelja aasta jooksul toimunud, on veel olemata. See kõik on hirmus naljakas ja vahel ka natuke nukker.

Autor Mihkel Mutt, lavastaja Rein Pakk, kunstnik Riina Vanhanen, video ja graafika Joosep Maripuu, Muusika Jakob Juhkam, plakat Tiina Tammetalu, mängib Jan Uuspõld.

„Pingviin ja raisakass“ piletite müük algab 7. aprillil Piletilevis ja Piletimaailmas. Lavastust mängitakse vaid sel suvel 5. - 21. juuni Viinistu katlamajas.