Sloveenia lavastaja Matija Solce ning tšehhist dramaturgi Petr Hašeki käe all on William Shakespeare’i tuntuima komöödia „Suveöö unenägu” põhjal sündimas lugu, kus vanalinnast saab mets ning illusioonid ja reaalsus segunevad.

Lavastaja Solce ütleb, et tema eesmärk on muuta suhtumist teatrisse kui vormi. „Teatrisse tullakse, et elada mõnda aega illusioonis ja siis taas pärismaailma naasta. „Suveöö unenäomasinas“ küsime inimestelt, kas nad on kindlad, et see, mida nad näevad, on illusioon. Mis on päriselt ja mis mitte? Kas see, kuidas käitute ja suhtlete, on päriselt või ei?” kirjeldab lavastaja.

„Suveöö unenäomasin” etendub vähetuntud sise- ja väliruumides Tallinna vanalinnas. Vaataja saab osa kahe hõimu – obermaniste ja titaniste – võimuvõitlusest õrnade, sõnatute ja poeetiliste objektide, poliitiliste käpiknukkude, elava muusikalise kogemuse ja realistlike loomanukkude kaudu.

Kaasahaarav ja tegutsema panev heli ning visuaalne rännak toovad vaatajani arusaamise teatrist kui sotsisaalsest sündmusest. „Suveöö unenäomasinat” on oodatud vaatama kõik huvilised alates 12. eluaastast.

Lavastuses mängivad Mart Müürisepp, Liivika Hanstin, Andres Roosileht, Kadril Kalda või Sandra Lange ning TÜ VKA näitekunsti 11. lennu tudengid Grete Jürgenson, Jaune Kimmel, Karl Sakrits ja Martin Tikk. Lavastuses kõlava muusika on loonud Maarja Nuut, Matija Solce ja Mart Müürisepp ning hääled sisse laulnud Maarja Soomre, Merike Paberits ning Maarja Nuut.

Muusikalised visuaaletendused jalutuskäiguga toimuvad Tallinna vanalinnas. Publikul palutakse koguneda 10–15 minutit enne etenduse algusaega NUKU muuseumi juures (Nunne 8). Etendus toimub siseruumides ja linnatänavatel. Vihma korral palume kaasa võtta vihmakeebid.

„Suveöö unenäomasina“ valmimisse on panustanud Tšehhi Vabariigi Suursaatkond, Eesti Tervishoiumuuseum, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, restoran Le Château ning kultuuriklubi Kelm.

Lavastus esietendub 17. aprillil kell 15, etendused toimuvad aprillis, mais ja juunis ning loetud kordadel ka augustis ja septembris.