Hea traditsiooni kohaselt mängivad filmituuril tähtsat rolli erinevad töötoad.

„Jookse ja filmi!” — on hüüe Kinobussi filmi- ja animatöötubades ning „Ehita ise” Emajõe Lodjaseltsi rändavates käsitöökodades.

Filmitegemine on muutunud noorte seas aina enam populaarseks tegevuseks. Kinobuss kutsub koos veebikeskkond Delfiga osa võtma kahest võistlusest: animatsiooni- ja reklaamikonkursist, et enda tehtud filmid sahtlis ei tolmaks ning loovad mõtted filmidena saaksid jäädvustatud.

Reklaamfilmide konkursi on välja hõiganud Delfi noortekeskkond KUUT ja selle tarvis saab suvetuuril meisterdada klippe oma kodukohast, inimestest või eluolust. Kõik reportaažid on kohe ka Delfi veebis nähtavad — oma kodukant on ju oluline. Animafilmide teema on vaba, kuid kindel on see, et paremini hinnatakse sisukaid ja loovaid teoseid.

Kinobuss aitab filmide tegemisele kaasa nõu ja jõuga ning filme internetti konkursile saates. Võitjad selguvad augustis ning peaauhinnaks on animategijatele iPod nano 8GB ning reklaamitegijatele suisa filmikaamera Overallilt.

Filmitöötoas löövad kaasa ja aitavad noortel Delfi reportaaže teha Eesti filmiproffid Rene Vilbre („Mina olin siin. Esimene arest”), Andri Luup („Kinnunen”) Kristiina Davidjants ja Marianne Kõrver („Seks ja Surm”) Jaak Kilmi ja Arbo Tammiksaar („Fritsud ja blondiinid”) ja paljud teised — nimekiri täieneb veelgi. Ühtlasi vestlevad filmitegijad publikuga ning tutvustavad oma uusi filme.

Loomulikult jätkab Kinobuss koostööd Emajõe Lodjaseltsiga säästva elu- ja looduskeskkonna visiooni nimel. Lodjalised koos Viking Line-ga esitlevad sel korral oma uut valmimisjärgus olevat viikingilaeva.

Eesmärk on ringsõidu lõpuks laev valmis ehitada ning kõigile huvilistele on lubatud oma panuse andmiseks isegi kirves kätte anda. Samuti tutvustatakse lodjaliikluse ajalugu, näidatakse lodi „Jõmmu” ehitamisest pajatavat ekspositsiooni ning kätt saab harjutada rändavates puutöö-, köie-, tõrva- ja sepikodades.

Lõpuks, kuid mitte viimaseks, kuulutab Kinobuss välja 48-tunnise filmitegemise võistluse „Jookse ja Fimi!”, mis leiab aset 9.-11. augustini Narva-Jõesuus, kus Kinobuss kaaskorraldab rahvusvahelist rändavat filmi- ja keskkonnafestivali Moving Baltic Sea.

Nimelt tuleb 48-tunni jooksul valmis meisterdada film või animatsioon — algideest kuni lõpp-montaažini välja.

Hasarti tekitab kindlasti asjaolu, et teema avaldatakse alles võistluse alguses! Eesmärk on julgustada noori visuaalse keele abil ümbritsevat elu- ja looduskeskkonda lähemalt vaatlema ning jäädvustama.

Kinobussi juhendajad koos proffidega Saksamaalt on abiks tehniliste vahendite ja nõuannetega. Võistlusel võib osaleda ka isikliku kaameraga, kuid vajalik on siiski eelregistreerimine kuni 7.augustini. Võitja selgub juba 11.augustil, mil toimub valminud filmide maailmaesilinastus ning võitja hääletamine.

Peauhinnaks on igati väärikas montaažiprogramm Avidilt, lisaks mitmed teised kasulikud üllatusauhinnad. Kõik võistlusel tehtud filmid rändavad edasi linastudes 21.-24.augustini ka festivali viimases peatuspaigas St.Peterburis.

Kinobussi suvetuur 2008 rändab mööda Eestit 25. juulist 11. augustini ning pidulik väljasõit toimub 24. juulil Tallinnas Politsepargis, kuhu ootame pressipilte tegema vahemikus 11.00 — 11.30.