Kell on pool neli öösel. Kaubanduskeskuse ees askeldab poe juurde pargitud autos seltskond noorukeid. Muus osas ei ole esialgu midagi märgata, on sügav öö. Punane vaip on aga Rocca Al Mare kaubanduskeskuse ees juba lahti rullitud ning nagu imeväel avanevad hoolimata tavatust kellajast kaubanduskeskuse liuguksed.

Esiti tundub, et kogu keskus on välja surnud. Kuid ei - ussina looklev punane vaip juhatab kiiresti õigesse kohta ning vastu tuleb tavatult heatujuline ja muhe turvamees.

"Me oleme siin juba ootel, tulge-tulge," kutsub ta.

Ja seal nad ongi - esimesed moesõbrad, kes saabusid siia juba õhtuhämaruses. Spetsiaalses eraldatud fännitsoonis on nad endale koha leidnud. Seltskond tervitab öist saabujat heatujuliselt. Situatsioon meenutab pigem rock-kontserdi eelset ootusärevust kui valmisriiete kaupluse avamist.

"Ma ei tulnud ainult raha pärast"

Pikkade heledate juustega nahktagis ja hipsteri-siilis prillidega neiu näpib oma iPadi, tema kõrval on tekkidesse mähitud keegi tumedapäine tüdruk, kellest paistavad välja ainult kulunud taldadega ketsid. Tema olevat kohale sõitnud suisa Pärnust, ning on ennast halli pleedi sisse magama sättinud. Veidi eemal võõras keeles asju ajavad kaks asiaadivälimusega tudengit õpivad aga Tallinna Ülikoolis. End seljaga vastu poe ust toetav pikajuukseline blond neiu laksatab oma tahvelarvuti elegantselt kokku ja naerab heatujuliselt uutele tulijatele.

"Tema ongi esimene tulija," ostutab üks noor selle samale blondile neiule. Hierarhia saabumiste osas on paigas.

Turvamees näitab mulle märkmikku: ta on teinud statistikat, kes ja mis kell on kohale jõudnud. Reede hommikul kell kümme näiteks ei olnud veel kedagi...

"No kui nad seal Riias tulid juba 26 tundi varem, siis me olime valmis," seletab ta, miks nad hingeloendust nii varakult alustasid. Ka kell kolm, neli ega viis päeval ei ole veel keegi tulnud, turvameeste ruudulises märkmeplokis seisab ümmargune null.  Numbrid aga muutuvad alates 19.30st. Esimene saabuja sai oodata ligi kaks ja pool tundi ihuüksinda, alles kell üheksa õhtul lisandusid esimesed mõttekaaslased ja sajaeurose kinkekaardi ihalejad.

"Tulin sellepärast, et tahtsin olla esimene, kes H&Mi avamisel kohal on," kirjeldas esimene saabuja Delfile antud intervjuus ning möönis, et stiimuliks oli ka 100-eurone kinkekaart.

"No eraldi H&Mi pärast pole ma välismaal küll kunagi käinud. Kui olen aga Helsingisse sattunud, siis ma olen seal ikka käinud," rääkis Tallinnast pärit neiu. Vaata videost! (Intervjuu on vene keeles)



Kella 8.15 paiku hommikul oli poe ette kogunenud juba umbes sajapealine seltskond, kellest ülekaaluka enamuse moodustasid koolitüdrukud.

"Tänapäeval ei ole H&M enam midagi erilist!"

"Me mõtlesime kas lähme koju magama või tuleme siia. Tegelikult oleksime täna niikuinii poole ööni lihtsal telekat vaadanud, siis mõtlesime, et lähme Haabersti risti liikluskorraldus muudatusi vaatama, ja siis mõtlesime, et tuleme juba parem siia," kirjeldab üks enesekindel Eesti neiu. Pildile ta jääda ei taha, aga veidi noorte öiseid käike võib seletada küll.

Tema hallis dressipluusis kaaslane on noormees, kes toksib vestluse ajal laptopis midagi. Kõikvõimalikud erinevad digitaalsed igavusepeletajad on ka teistel kohaletulnud noortel kaasavõetud. 

"Täna ei ole H&M enam midagi erilist. Varem jah, siis kui sai Soome või Rootsi mindud, siis oli eriline. Enam mitte," purustab ta müüdi. Põhjused, miks aga noored ikkagi H&Mi poole vaatavad, on pigem pragmaatilised.

"Muigi on teisi poode ka, aga näiteks Zaras on samad asjad umbes kolm korda kallimad," on ta hindadega kursis. Raha on noortele oluline.

"Tead, kui me arutasime kas tulla, siis see 100 eurot ei olnudki nii suur. Aga et me tulime juba kahekesi, see on 200 eurot ja see on juba suur asi," seletab ta, miks ootamine on ootamist väärt. Pealegi, sabas olla on päris lõbus. Hetkeks on taas tunne, nagu ei istutaks rõivapoe ees, vaid ootaks mõne kuulsa popmuusiku saabumist.

H&M on Rootsis, Stockholmi lähedal asuvas Västeråsist 1947. aastal alguse saanud kauplusekett, millel täna on ligi 3000 poodi 51 riigis. Eesti esimene kaupluse avamine toimus Tallinnas, Rocca Al Mare kaubanduskeskuses 14. septemberil kell 11.00