Ta oli kaua saientoloogide üks respekteeritumaid liikmeid, kuna tema abikaasa oli sektis kõrgel kohal töötav isik, kellel oli teiste seas lähedane suhe John Travolta. Ent mis hakkas juhtuma siis, kui naine selle juhtimispõhimõtetes kahtlema hakkas? Temast sai rõhutu, heidik, kes kandis raskeid karistusi ja ta lõigati oma poja elust täielikult.

2010 lahkus ta kirikust ja 2012. aastal sai ta teada, et poeg on surnud ja seda võhivõõra saadetud Facebooki-kirjast, vahendab Mail Online. "Ma orjasin ja ülistasin neid ja mis ma vastu saan, nad ei vaevu isegi toru tõstma, et öelda, et mu poeg on surnud," on naine ahastuses.

Nüüd annab ta esmakordselt veidi lähemalt aimu, milline oli elu ülisalajase organisatsiooni seespool, mille kuulsaim liige on Tom Cruise.

Emotsionaalses intervjuus räägib naine karistustest, mis kestsid kuid ja vaimse valgustatuse nimel vaimu ja füüsise laastasid. Naise sõnul oli ta amööbistunud.

Näiteks tuli tal 12 tundi kolm kuud järjest joosta ning teda hoiti kuus kuud Caltifornia kõrbes saientoloogide seas The Hole'iks kutsutavas baasis, samal ajal kui mees tema lapsega Saksamaale läks ja last naisest eemale hoidis.

Kirik on süüdistustele teravalt reageerinud, sõnades, et Karen on valmis tähelepanu nimel kõigeks. Kõneisiku sõnul on Karen ennegi valesid väiteid kiriku kohta esitanud. Kiriku esindaja sõnul visati ta hoopis välja ja pealegi polevat naine üleüldse üle 20 aasta meeskonnaliige, vaid tavaline külaelanik olnud.

Karen kirjeldab "Saientoloogia on nagu hävitav tsunami. See vallandub su suunas ja kui see vaibub, jätab see maha rikutud elud, kannatavad inimesed, pankrotis inimesed, inimesed, kes arvasid, et ostavad unistuse, ent kellele müüdi koletis."

"Saientoloogia varjuküljed ei avane kunagi uksest sisse astudes, aga mida kõrgemale tasemele sa pääsed, seda enam need avalduvad. Kui viskad konna keevasse kuuma vette, hüppab ta välja silmapilguga. Aga kui sa paned ta vette ja vaikselt kuumemaks ja kuumemaks ja kuumemaks keerad..."

Pikas ja avameelses intervjuus toob naine ka mõned täpsemad kirjeldused: "12 tundi päevas pidin ma jooksma ümber posti. Täna kutsuvad nad seda jooksuprogrammiks - nad müüvad seda. Floridas asuva katedraali kuuendal korrusel on rada ja sa annad kirikule 2500 dollarit ja jooksed viis tundi päevas või enam. See peaks andma mingisuguse vaimse valgustatuse." Tema pidi seda tegema karistusena aga kolm kuud.

"Ma jõudsin täielikku madalseisu. Ma olin aatomiosakesteks purustatud. Olin amööb. Olin purustatud liikudes rajal robotlikult. Aga ma vandusin seal rajal joostes, et ühel päeval räägin ma loo sellest, mis tegelikult saientoloogiakirikus toimub."

Karen tunnistab, et selle hetkeni oli ta karistustest vaid teadlik, aga oli uskunud sinisilmselt, et karistus on midagi, mille liikmed ise endale kaela tõmbavad oma enda õelate kavatsustega.

Kui nende poeg Alexander 1984. aastal sündis, oli Karen nii vaimustunud emaks olemisest, et soovis ka teist last, mis aga saientoloogia põhimõtetega kokku ei käi. "Nägin, kuidas saabus surve - selle kohta avaldati ettekirjutusi. Kirik armastab vaid iseend. Lapsed jäävad produktiivsusele ette. See võib välismaailmale tunduda raskesti arusaadav, kuidas ähvardused saavad olla nii julmad, et naised teevad abordi, aga liikmetele polnuks see vaid töökohakaotus. See olnuks kogu elu kaotus."

Kareni abikaasa Heber Jentzsch, asutuse avalike suhete osakonna liige, palju teleesinemistel sõna võtnud mees, on kadunud pildilt juba 10 aastat. On väiteid, et meest hoitakse organisatsiooni spetsiaalses kuldbaasis, kus on need, kes saientoloogiale pärssivalt mõjuvad.