"Kõige parem tunne on sellest, et see töö mida me teeme, on inimesele vajalik," sõnas Lembit Peterson Delfile. Vaata videost!

Parima meesnäitleja preemia sai Marius Peterson rolli eest Basin Sergei Aleksandrovitši etenduses „Linn" (Theatrum). Kuigi meesnäitleja auhinnale peeti üheks favoriidiks kindlasti ka Priit Võigemasti tõetruud Rein Rannapi kujutamist etenduses Ruja, otsustas žürii Petersoni kasuks. Marius Peterson sai ka sõnalavastuse muusikalise kujunduse auhinna tööde eest Theatrumis.

Parim naisnäitleja auhind läks jagamisele aga õdede Petersonide vahel - Laura ja Maria Peterson said parima naisnäitleja preemiad Mara ja Violaine rolli eest Theatrumi etenduses „Maarja kuulutamine".

Intervjuus DelfiTV-le sõnas Marius Peterson, et hoolimata tänasest suurtest võitudest ei julgeks ta enda perekonda siiski päris teatriperekonnaks lugeda. 

"Teater on lihtsalt see väljendusvahend, mida meie pere on hakanud kasutama," ütles Peterson.Vaata videost!

Maria Peterson sõnas auhinda vastu võtma minnes, et eriliselt hea meel on tal jagada seda oma õega. „Ma tänan selle eest, et me koos Lauraga selle auhinna saime - tegime selle võimeka rolli koos," ütles Peterson, tänades oma perekonda, abikaasat ja õpilasi.

Parima lavastuse auhinna saanud "Ruja" üks libreto autoritest ning lavastaja Tiit Ojasoo sõnul on rõõm heast etendusest alati suurem kui saadud preemia, ent ka auhind on hea tunnustus. Kuidas kommenteerib Ojasoo aga väiketeatrite võidutsemist auhinnagalal?

"Muidugi on tore, et väiketeatrid teevad head tööd, aga see ei tähenda, et suured teatrid halvemat tööd teeksid," on Ojasoo veendunud. Vaata videost!

Õhtu lavastaja oli Jaanika Juhanson, pidulikku sündmust kommenteeris Üllar Saaremäe.

VAATA KA PILTE SUURE TEATRIPEO MELUST SIIT.

KES SAID PREEMIAID?

Parima lavastuse auhind

Valib Teatriliidu juhatus.

Eesti Teatriliit seab alates 2009.aastast sisse aasta parima lavastuse auhinna. Auhind määratakse ühele eelmise kalendriaasta jooksul Eestis esietendunud lavastusele. Auhind hindab lavastust kui erinevate autoripositsioonide koostoimel sündinud tervikut. Sel korral oli võidukas rockooper "Ruja".

„Ruja" Libreto Tiit Ojasoo (NO99), Ene-Liis Semper (NO99), lavastaja Tiit Ojasoo, muusikajuht Erki Pehk (RO Estonia), kunstnik Ene-Liis Semper, valguskunstnik Palle Palme (Rootsi), koreograaf Marika Aidla, kontsertmeistrid Ele Sonn, Irina Oja, koormeister Piret Talts, koori kontsertmeister Marika Mägi, Tartu Noortekoori kontsertmeistrid Kadri Leppoja, Riho Leppoja. Teater Vanemuine.

Lavastaja auhind

Žürii: Jaak Allik (esimees), Pille-Riin Purje, Luule Epner, Ott Karulin, Laur Kaunissaare, Valle-Sten Maiste, Riina Vanhanen.

Lembit Peterson - „Maarja kuulutamine ja „Linn". (Theatrum).

Naisnäitleja auhind

Maria Peterson ja Laura Peterson - partnerluse eest Mara ja Violaine osatäitmistes lavastuses „ Maarja kuulutamine".( Theatrum).

Meesnäitleja auhind

Marius Peterson - Sergei Basin lavastuses „Linn". (Theatrum)..

Naiskõrvalosa auhind

Piret Laurimaa - Eleonore ja Esme (vanem) lavastuses „Rock´n´roll". (Endla).

Meeskõrvalosa auhind

Rain Simmul - sinjoor Capuletti lavastuses „Romeo ja Julia".( Emajõe Suveteater).

Kunstniku auhind

Liisi Eelmaa - lavastuse „Mis juhtus pärast seda, kui Nora oma mehe maha oli jätnud ehk Ühiskondade toed" kujunduse eest Von Krahli teatris.

Žürii eriaauhind

Ain Saviauk - elukutseliste ja harrastusnäitlejate tulemusliku ühtesulatamise eest lavastuses "Rasputin" Põltsamaa teatris Ellunäod.

Reet Neimari nimeline kriitikaauhind

on alates 2009.a. Eesti Teatriliidu poolt väljaantav ja Eesti Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali poolt rahastatav iga-aastane teatriauhind.

Valle-Sten Maiste - artikkel „ Mõtlema panev natsionalism" ajakirjas Teater.Muusika.Kino, nr 2, 2008.


Muusikalavastuste auhind

Žürii: Raili Sule (esinaine), Tiina Mattisen, Vahur Keller, Kristel Pappel, Alo Põldmäe.

1. Lavastuse "Eesti meeste laulud" esituskoosseis pöörase mängulisuse ja hõrgu musitseerimise eest. Von Krahli Teater ja Nargen Opera.

2. Arvo Volmer - Rahvusooperi repertuaari laiendamise ning Wagneri ooperi "Tristan ja Isolde" haarava muusikalise tõlgenduse eest.

Muusikalavastuste eriauhind

Rockooperi "Ruja" loomingulisele kooslusele idee ja selle ajastutundliku teostuse eest. Stsenaristid, lavastaja, kunstnik - Ene-Liis Semper ja Tiit Ojasoo.

Balletilavastuste auhind

Žürii: Tiiu Randviir(esinaine), Juta Lehiste, Rufina Noor, Kalju Saareke, Enn Suve.

Eve Andre - Lumivalgeke, „Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi" ja Julia, „Romeo ja Julia". Rahvusooper Estonia.

Tantsulavastuste auhind

Žürii: Mall Noormets(esinaine), Kristiina Garancis, Heili Einasto, Tiit Tuumalu.

"Faasid" - elava muusika ja koreograafia rikastav kahekõne, aktuaalse teema kunstiliselt veenev teostus ning järjepidevus oma stiili arendamisel ja järelkasvu koolitamisel. Fine5.

Algupärase dramaturgia auhind

Auhind vaadeldava aasta jooksul lavale jõudnud algupärase teatriteksti eest.

Žürii: Ene Paaver(esinaine), Ülev Aaloe, Taavi Eelmaa, Eero Epner, Andres Noormets.

Jaan Undusk "Boulgakoff" (lavastaja Margus Kasterpalu, esietendus 13. jaanuaril 2008 Eesti Draamateatris).

Kõrge kirjakultuuriga näidend looja valikutest loomistungi, võimu ja vaikimise vahel.

Sõnalavastuste muusikalise kujunduse auhind

Žürii: Olav Ehala (esimees), Kadri Hunt, Margo Kõlar, Helena Tulve.

Antakse mõjuva ja lavastuse ideed oluliselt toetava sõnalavastuse
(ka selleks puhuks kirjutatud originaalmuusika) muusikalise kujunduse eest.

Chalice - parim originaalmuusika lavastusele "Perikles" (NO99).

Marius Peterson - muusikaline kujundus lavastusele "Linn", "Metsik" ja Maarja kuulutamine" (Theatrum).

Ants Lauteri nimeline auhind

Antakse kuni 10 aastat teatritööd teinud noorele näitlejale või lavastajale. Auhinna määramisel peetakse silmas kandidaadi erialast arengut.

Tiina Tauraite - rollide eest Von Krahli Teatri lavastustes ja projektides „Libahunt" (Perenaine,Vanaema), „Kodanikud", „Variété! Frankenstein!", „Tavalised inimesed" (Riitta Helenius), „Eesti mängud. Pulm", „Inimesed saunalaval" (Neiuärnja), „Trankvillisaator", „Trümm" (Printsess), „Connecting People" (Angela), „Graal!" (Morgana), „Pirates", „What's Up?", „Mõned teravad polaroidid" (Nadia), „No More Tears", „Hot", „Variété", „Luikede järv", „Lumi", „A Man in a Room, Gambling", „Stiil ehk mis on maailma nimi", „Võluflööt", „Europiraadid", „Erki ja Tiina", „Kajakas" (Maša), „Vanemuise" lavastuses „Kirsiaed" (Anja) ning osatäitmiste eest filmides „Tabamata ime" ja „Sügisball".

Margus Prangel  - Misha Menšikoff, „Teekond kappi", Prantsusmaa kuningas, Oswald, „Kuningas Lear", isand Bridaine, „Armastusega ei naljatleta", Brendan, „Inishmore'i leitnant", Andrei „Kajakamägi", Daud, „Polkovnik lendab õhku", osatäitmised lavastuses „Julia", Giulio, „Savonarola tuleriit", Howard Wagner „Müügimehe surm", osatäitmised lavastuses „Syrrealistid", Ian „Kiirgav linn", Kirillov, „Sortsid", Seppälä, „Jõgi voolab läbi linna", Ferran Augé, „Grönholmi meetod" Eesti Draamateatris, Friedebert Tuglas, „Põrgu wärk"(R.A.A.A.M), Peter, „Loomaaialugu"(„Pink") VAT Teatris ning osatäitmised lavastuses „Ruja" ( „Vanemuine").


Priit Põldroosi nimeline auhind

Antakse teatrimõtte arendamise, pikaaegse teatriuurimusliku või teatripedagoogilise tegevuse eest.

Žürii: Lea Tormis (esinaine), Ingo Normet, Peeter Tammearu, Kalju Orro, Margot Visnap.

Lembit Peterson - vilja kandva teatripedagoogilise töö eest Eesti Humanitaarinstituudis, Tallinna Ülikoolis ja Vanalinna Hariduskolleegiumis ning teater-kooli „Theatrum" loomise eest.

Georg Otsa nimeline auhind

Kõrge vokaalse meisterlikkuse ühendamine näitlejatööga ooperi- ja operetilaval ning viljakas  kontserttegevus. Preemia määramisel hinnatakse pikemaaegset teatritööd.

Žürii:Teo Maiste(esimees), Jassi Zahharov, Anu Kaal, Mati Kõrts, Pille Lill, Taisto Noor, Mati Palm.

Mart Madiste - esile tõstetakse osatäitmisi: Alfredo, "La Traviata", Jurodivõi, "Boriss Godunov", Camille de Rossillion, "Lõbus lesk", don José, "Carmen", Ivanuška, Peaminister, "Mina - Napoleon!", Turiddu,"Talupoja au", Arlekiin, "Pajatsid", Hertsog, „Rigoletto"( Rahvusooper Estonia), Cavaradossi, „Tosca"(Rahvusooper Estonia ja Vanemuine), Hoffmann, "Hoffmanni lood" (Vanemuine).

Hinnatakse ka laulja vokaalse suutlikkuse pidevat tõusu.

Otto Hermanni nimeline auhind

Esimese  kutselise teatri sümfooniaorkestri (1906) asutaja nimeline auhind, mis antakse pikaajalise kõrgetasemelise  ja pühendunud  töö eest teatri orkestris. Asutatud Teatriliidu juhatuse otsusega 2008.a.

Žürii: Priit Aimla (esimees), Meeme Saareväli, Toomas Nestor, Vahur Vurm,
Eda Peäske ( Estonia), Kaido Otsing, Margus Vahemets, Niina Mets (Vanemuine).

Sigrid Orusaar - flöödimängija. Alates 1962. aastast Estonia teatri
orkestrant.  

Rahel Olbrei nimeline auhind

Auhind antakse professionaalse balletikunstiga tegelevale tantsijale, lavastaja/koreograafile, repetiitorile ja pedagoogile pikemaajaliste väljapaistvate tulemuste eest balletilaval. Asutatud Teatriliidu juhatuse otsusega 2008.a.

Žürii: Tiiu Randviir-Tölp (esinaine), Juta Lehiste, Rufina Noor, Kalju Saareke, Enn Suve.

Tiit Härm - briljantse tehnikaga, jõuline, tundlik ja karismaatiline eesti balleti esitantsija. Tema osatäitmised lavastustes „Võlumandariin", „Joanna tentata", „Daphnis ja Chloë", „Antonius ja Kleopatra"," Romeo ja Julia"ning „Prometheus" (Teater Estonia) olid epohhiloovad.

Peaballettmeister, kes koondas Rahvusooperi Estonia lavale eriilmeliste lavastajate isikupärase koreograafia, mis on avardanud nii tantsijate ampluaad kui ka tõstnud balletitrupi professionaalset taset.


Natalie Mei nimeline auhind

Antakse muusikalavastuse - ooper, operett, muusikal, muusikalised projektid - kõrgetasemelise lava- ja kostüümikujunduse esiletõstmiseks. Hindamisel rõhutatakse ajaloolise muusikateatri suurejooneliste traditsioonide pieteeditundelist sidumisoskust kaasaegse esteetika ja teatritehnikaga.

Žürii: Arne Mikk (esimees), Jaan Mikkel, Mari-Liis Küla, Kustav-Agu Püüman.

Ene-Liis Semper - erinevate lavakujunduslike võtete õnnestunud kasutamine ja detailideni ajastutruu terviku loomine lavastuses „Ruja" (Teater „Vanemuine").

Salme Reegi nimeline auhind

Lastelavastuste auhind, mille võib saada kunstiliselt silmapaistva ja lastepärase töö eest nii lavastaja, näitleja, kunstnik kui ka iga teine lavastuse osaline.

Žürii: Rait Avestik(esimees), Katrin Nielsen, Enn Lillemets, Madli Pesti.

Jevgeni Ibragimov - missioonitundlikult ja jõuliselt kehtestatud kõrgetasemeline nukuteatrispetsiifika ammu selle järele janunenud Eesti Nuku- ja Noorsooteatris, mis avaldus lavastustes „Oskar ja Roosa Daam", „Kuldvõtmeke" ja „Mängurid".

Aleksander Kurtna nimeline auhind

Antakse näidendite tõlgete eest, millest vähemalt üks on lavastatud vaadeldaval hooajal. Auhinna saajalt eeldatakse pikaajalist draamatekstide tõlkimist.

Žürii: Piret Kruuspere (esinaine), Heidi Aadma, Martin Algus, Anne Lange ja Lilian Tamm-Vellerand.

Margus Alver

Põhjalikult kommenteeritud näidenditõlgete eest paljudest keeltest ja olulise panuse eest eesti teatri võõrkeelse repertuaari kujundamisse.

2008. aastal jõudsid tema tõlkes lavale Jordi Galcerani „Grönholmi meetod", Éric-Emmanuel Schmitti „Oskar ja Roosa Daam", Yasmina Reza „Tapatöö jumal", Andrzej Saramonowiczi „Testosteroon" ja Gerald Sibleyras' „Grafiti".

Karl Adra nimeline auhind

Antakse draamanäitlejale, kelle korrektne eesti keel, kõnekultuur ja sõnumi selgus kõige paremini publikuni jõuab.

Žürii: Lea Tormis (esinaine), Ingo Normet, Peeter Tammearu, Kalju Orro, Margot Visnap.

Toomas Suuman.


Teatritöötaja auhind

Žürii:.Indrek Saar (esimees), Sirli Bergström, Teet Ehala, Anu Konze, Külli Root, Aime Unt.

Etendust ettevalmistavas kategoorias

Eero Ehala - pealavameistrina oskus valmis ehitada keerulisi ruumilisi lahendusi. Butafoorimeistrina teatri detailirohke butafoorika eest vastutamine. Peameistrina ehitab ka ise valmis kõik uuslavastuseks vajaliku lavast rekvisiidini, suurtest seintest pöörlevate prožektorite ning plahvatavate raadioteni. Teater NO99.

Etendust teenindavas kategoorias

Rait Randoja - pealavameister. Meister, kelle pikaajaline töökogemus, mitmekülgsed erialalised oskused ja head juhiomadused on teinud võimalikuks moodustada võimekas ja professionaalselt hästi töötav tehniline kollektiiv.Vanemuise teater.

Administratiiv-ja haldustöötaja kategooria

Tuuli Jaansen - pearaamatupidaja.

Tuuli juhib kindla käe ja selge meelega kogu teatri rahamajandust. Lisaks teatri igapäevastele majandusküsimustele ja raamatute pidamisele on tema valvsa silma all ka rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal raamatupidamine. Rakvere Teater.

Kristallkingakese auhind

Antakse noorele teatriinimesele esimeste märkimisväärsete lavatööde eest.

Sten Karpov - Kassini lavastuses "Portselansuits" (Eesti Draamateater), Treplev lavastuses "Kajakas", Andres lavastuses "Janu", Hlestakov lavastuses "Revident", Joonas Tartu - lavastuses "Kangelane" (kõik "Endla" teatris).

Uku Uusberg - lavastused "Loomaaialugu"(Pink). Vat Teater, "Ahoi". EMTA Lavakunstikool ja Teater NO99, "Head ööd, vend" Eesti Draamateater, "Vahepeatus" R.A.A.A.M.