Äsja avaldatud raamatut on väidetavalt trükitud viis miljonit koopiat ning see on nii Põhja-Ameerikas, Suurbritannias kui amazon.comi võrgupoes müügitabelite tipus, kirjutab Reuters.

Kas uus raamat saab olema sama skandaalne ja kõmuline kui "Da Vinci kood"? Viimane vihastas eelkõige katoliiklasi ja ärritas ka ajaloolasi, muuhulgas viitega, et Jeesus ja Maarja Magdaleena olid abielus ning neil olid lapsed.

Uue menuki «The Lost Symbol» peategelaseks on taas Harvardi ülikooli teadlane Robert Langdon. Mees peab lahendama vabamüürlaste maailmavalitsemise koodi sisaldava püramiidi saladuse.

Tegevus toimub USA pealinnas Washingtonis 12 tunni jooksul.

"Mul on vabamüürlaste suhtes suur respekt. Vabamüürlasi ülistatakse nende religioosse sallivuse ja elegantsete rituaalide tõttu. Kuna suur osa nende tegevusest on salastatud, siis liigub nende ümber palju kuulujutte," selgitas Dan Brown oma suhet.

Washingtoni vabamüürlaste sõnul ootasid ja kartsid nad selle teose ilmumist.

Vabamüürlase Kirk McNulty kinnitusel on ta natuke mures, kuna tegemist on romaani ja mitte teatmeteosega, siis võib seal olev informatsioon vabamüürlastest vale pildi anda.

"Brown võib kirjutada mida tahab, kuid ta võiks meid siiski positiivses valguses näidata," lisas McNulty.

Vabamüürlane Darryl Carter loodab, et inimeste huvi pärast selle raamatu lugemist nende organisatsiooni vastu kasvab ning nii mõnigi neist võib-olla soovib vabamüürlastega liituda. Ta jätkas, et samas võib see ka vaenlasi ja šarlatane kohale meelitada.

Vabamüürlus on rahvusvaheline liikumine, mis taotleb inimese kõlbelist täiustumist ja sellest johtuvalt ka inimestevaheliste suhete paranemist. Vabamüürluse eelkäijaks peetakse ehitusmeistrite ühinguid.

Tänapäevase kuju sai vabamüürlus Inglismaal, kui 1717 ühinesid Londoni loožid Inglismaa suurloožiks.

Vabamüürlaste loožides kasutatakse mitmesuguseid sümboleid nagu sirkel, vinkel, kellu, lood ja põll.