1. Lepi paratamatusega
Kõike ei saa valida - ei kinke, perekonda ega ilma.
Kui ei ole valged jõulud, siis ei ole! Pane küündlad põlema ja naudi jõulutunnet ning selle asemel, et viriseda kui nõme on, et pead kallima õela tädi juures õhtu veetma, püüa näha selles midagi ilusat, nagu ka kingis, mis ehk tõesti pole see, millest ideaalis unistasid. Lepi paratamatusega parem kohe, valmista end vaimselt positiivseteks mõteteks ja püüa leida igas asjas midagigi head!

2. Paki kingid
On lemmikseriaalil just reklaamipaus või ootad kuni kartulid keevad, sa saad mõne väike kingi juba ära pakkida, et mitte 23. detsembri õhtul-öösel paberihunniku vahel ei tekiks soov nööri hoopis millekski muuks kasutada!

3. Mine osta mõned varukingid
Paar kommikarpi, kaunis kuuseehe või kokaraamat võiks olla varjukinkide karbis, juhuks kui ootamatult ilmub pühadesoove edastama keegi, kellega sa suures tuhinas arvestanudki pole. Vältimaks stressi on parim varukinkidest valida talle sobivaim ja mõne hetkega südamlik ja personaalne kaardike juurde kirjutada, selle asemel et juukseid katkudes ringi sebida ja kodusolemasolevatest asjadest midagi ärakingitavat leida.

4. Keskendu olulisele
Pere ja lähedased on need, kelelle keskenduda pühade ajal - sõbrad on su kõrval pea iga päev, aga võimalus nende kõige kallimatega kokku tulla sageli vaid kord aastas. Hinda seda, võta aega ja naudi!

5. Ära kuluta ülearu
Ei ole suurmat pohmelli kui šopingupohmell. Kiiruga haarad siit selle ja sealt teise asja ning kompsudega koju maandudes vaatad õnnetult tšekihunnikut, mõeldes, millal küll see kõik lõpeb ja tasa teenitud saab. Ära satu hulluses segadusse - mine poodi konkreetse nimekirjaga vajaolevatest asjadest ning määra ka iga asja hinnapiir oma eelarvele vastavalt, et vältida viimase hetke kahmamist ja hilisemat kahetsust.

6. Ütle EI!
Sõbranna palub abi, et oma emale kink leida, ülemus soovib aruannet viimasel hetkel, et aasta kokku võtta ja sinna otsa lubasid end veel vabatahtlikuks DJks sõprade korraldataval jõulupeol, mis on tund enne su perekondliku jõulusöömingut. Mõtle, mis kohustustest sulle endale ka oluline on ja talita selle järgi, sest muidu võid stressates ja kõike teha püüdes jõulurõõmu asemel jõulustressi ka teistele üle kanda. Ütle vahel "ei" - on rahu, mitte rapsimise aeg!

7. Tee plaan
Su pea on pulki täis ja ahastad, kuidas soovid igale poole jõuda. Sama soov on ka kõigil teistel inimestel, seega tee plaan - miks mitte kallima tädi juures hoopis uuenduslikuna tunduv hommikusöök veeta või sõpradega kohtumine lükata uue aasta eelsesse aega, kui pühad peetud? Muidu rapsid viie päevaga end hulluks! Võta rahulikult - ka teistel on kiire ja sa ei pea Supermanina tormama külast külasse, et siis kella vaadates järgmisesse kohta tuisata edasi!

8. Korista kodu!
Ei ole midagi stressi tekitavamat kui segadus, mille keskel sa kohe mitte ei soovi ärgata ega pühi veeta. Saad tõelist pühademeeleolu nautida, kui sinu ümbrus kiirgab rahu ja vaikust, mitte müra. Kui sa põhjalikku koristust ette võtta enam ei jõua, tee veidigi - korista silma alt vedelevad riided, käi põrand, peeglid ja riiulid üle ning korrasta lohakad raamatu- ja ajakirjahunnikud! Siis on ruumi ka jõulurõõmul tuppa tulla!

Stressivabasid saabuvaid pühi!