"Midagi sellist ma muidugi lootsin," ütleb Mart Sander Publikule. "Aga tulemus üllatas mind ennastki."

Sanderi arvates peitub saladus selles, et Antiigireporter ei ole mitte vanavara kokkuostmise, vaid erapooletu hindamisega tegelev projekt. Tema sõnutsi pelgavad paljud eestlased galeriisid ja kunstiärimehi.

"Ikka kuulsime juttu: oleme ammu tahtnud teada mis see või teine maksab, aga ei ole kunagi julgenud galeriisse minna – seal nad ju võtavad asja poolmuidu ära," tsiteerib ta. "Eks selles arvamuses on omajagu nii tõtt kui naiivsust. Sageli juhtub tõesti, et inimene müüb oma asja ära, aga mis sellest edasi saab – seda ei saa ta kunagi teada. Ja nii ta arvabki, et eks galerist müüs kümnekordse hinnaga edasi ja teda on petetud."

„Antiigireporter“ pakub inimestele samuti võimalust oma vara realiseerida, aga seda mitte varjatult, vaid avalikul suveoksjonil, mida võib näiteks neti teel jälgida igaüks, ka asjade omanikud.

"Nii võivad kõik kindlad olla, et tema kaup jõuab parima ostjani ja müüja võib internetis näha ka summat, mille eest tema teos on ostetud. Nii et panustasime aususele – ja sellest oli kasu!"

Mart Sanderi sõnul on paljud suurte eesti kunstnike teosed seisnud 50-60 aastat avalikkuse eest varjatuna ning jõuavad täna esmakordselt publiku ette.

"Tavaliselt on Eestis kunstioksjonitel pooled asjad juba teisel või kolmandal ringil," ütleb ta. "Meie oksjon on eriline sellepärast, et mitte ükski teos ei ole varem mitte ühelgi oksjonil osalenud."

Täna õhtul avatakse "Antiigireporteri" käigus kogunenud kunstiteostest näitus nimega "Rahva kunst" Mart Sanderi Galeriis, Tallinnas, Sakala 18.

Näitus jääb avatuks kuni oksjonini, mis toimub 18. septembril ning millel saab osaleda nii kohapeal kui interneti vahendusel. Lisaks kunstiteostele on ka palju seda, mis galeriisse ei mahu.

„Meile on toodud hinnalist Lorupi klaasi, serviise, skulptuure, muusikariistu, isegi üks saan ja vedrukaless!“ ütleb Sander. Kogu varandust saavad huvitatud näha „Antiigireporteri“ kodulehel www.antiigireporter.ee