Milline näeb välja sinu päevaplaan?

Tavaliselt alustan päeva ergutava joogatrenniga. Seejärel süvenen erinevatesse tööalastesse tegemistesse.

Võtan osa mitmesugustest kohtumistest ja nõupidamistest, kus käsitletakse linnavalitsuse üldisi teemasid kultuuri, spordi ja noorsoopoliitika valdkonnas. Näiteks osalen sihtasutuse Tallinn 2011 nõukogu koosolekutel, Tallinna Noortenõukogu istungitel, ka Laste- ja Noortesõbraliku Linna komisjoni kokkutulekutel.

Üsna aeganõudvad on ettevalmistused linnapea saatmiseks ühel või teisel üritusel. Iga ürituse või asutuse kohta, mida  me külastame, tuleb kõigepealt koostada selle foon - s.o. näidata ära tagamaad, kes asutust juhivad, mis küsimused meil nendega on vaja lahendada, milline on asutuse ajalugu, kes seal kõik kogunevad jne. Valmistan ette küsimused, mida linnapeale võidakse esitada. Seejärel koostan memo ja ka olulised kõnepunktid juhul, kui linnapea peab esinema. Sellest võite järeldada, et kindlasti ei piirdu minu töö pelgalt vihmavarju hoidmisega!


Tegelen ka poliitiliste küsimustega. Eeskätt seoses kohaliku omavalitsuse valimistega. Kandideerin oma kodukandis Pirital, kus on mul palju toredaid tuttavaid ja sõpru, kellega koos üles kasvasin.

Lisaks kõigele eelpool mainitule on mul suur spordikirg ning veel mitmed projektid ja põnevad hobid, kuid neist kirjutan ma teile lähemalt juba järgmine kord.

Kas otsus Keskerakonda astuda sündis iseseisvalt parteide programme ning senist tegevust kõrvutades või keegi tuttav kutsus?

7 aastat Vanilla Ninjaga mööda maailma tuuritades olid võrratud ja äärmiselt põnevad, kuid nüüd puhuvad uued tuuled.

Pool aastat oli möödas minu tööleasumisest linnavalitsuses, kui Pirita linnaosa vanem Tiit Terik minult küsis, kas ma tahaks Keskerakonda astuda. Selleks ajaks olin süsteemi sisse elanud ning tutvunud erakonna vaadetega.

Kuna KE on Eestis suurima liikmeskonna ja valijaskonnaga erakond , näen nende läbi võimalust muuta elu Eestis paremaks ja inimestele võimalusterohkeks.

 Tuleb märkida, et praegusel keerulisel “masu” perioodil on nad töötanud välja mitmed rahvast abistavad tulemuslikud projektid, näiteks suures osas töötutele suunatud abipakett. Ja Tallinn on Keskerakonna juhtimisel arenenud täiesti uuele tasemele.

 Vähetähtis ei ole ka see, et Tallinnas on noortevaldkonnale palju tähelepanu pööratud, nimetagem nii õpilasmaleva taasloomist kui ka Noortenõukogu ja Noortevolikogu kaasamist linnale oluliste küsimuste lahendamisel.

Mis on sinu meelest Keskerakonna 3 kõige olulisemat tegu eesti rahva heaolu parandamiseks sel ajal, kui KE on olnud Eesti valitsuses?

1) Keskerakond võitles kontserdipiletite käibemaksu tõstmise vastu. Mitu aastat suutsid nad seda ära hoida. Usun, et paljudele noortele hoidis see kontserdipiletid taskukohased. Kontserte oli siis tunduvalt rohkem ja külastajaid jagus kõigile.

2) Minu Võrus elava vanaema pension tõusis kõige rohkem sel perioodil, kui Eestis oli võimul Keskerakond. See oli märkimisväärne samm ja mul on kahju, et teised erakonnad pole nii kaugele jõudnud.

3) Eestis oli sel perioodil kodurahu ning naabritega saadi paremini läbi. See omakorda mõjus hästi meie majandussuhetele ja selle kaudu ka rahva heaolule.

Sinu ülesandeks on tegelda ka noorteküsimustega. Mida oled Tallinna Linnavalitsuses töötades Tallinna noorte heaks ära teinud?

Olen ellu viinud kaks suurt algatust – konkurss Tallinna Laul, mis tõmbas kaasa kümneid muusikainimesi ning konkurss Tallinna kingitus, kus me otsisime linnale sobivat suveniiri, mida võiks kinkida Tallinna külalistele ja koostööpartneritele. Meeldivalt üllatas, kui ohtralt oli mõlemal konkursil osavõtjaid. Tallinna Laulu konkursist võttis osa ligi 26 heliloojat ja Tallinna kingituse konkursist üle 130 kunstniku. Praegugi kuulen ma nädalas korra-paar mõnda Tallinna lugu raadiost. Tundub, et laulud on päris hästi peale läinud ja neid tellitakse, ka mobiilihelinateks.

 
Noorte heaks töötame iga päev. Ning on näha, et ka noortele enestele muutub Tallinna Linnavalitsus üha lähedasemaks. Koostöös tegusa Noortenõukogu aseesimehe ja tuntud üliõpilaspoliitiku Jaanus Riibega, kes samuti hiljuti Keskerakonnaga ühines, oleme tegelenud mitme noorteprojektiga. Näiteks ISIC kaardi soodustuste rakendamisel ja koolinoorte ürituste korraldamisel.
 

Eriti meeldib mulle idee Tallinnas soodustustega üliõpilassöökla asutamisest, mille tahame veel sel sügis-talvel teoks teha. Noored on selle idee välja käinud Tallinna Noortevolikogus ja loodan, et nad leiavad seal toetust.

 
Oled öelnud, et tegeled LV-s spordiküsimustega? Mis Sina arvad, mis annaks selles suunas veel ära teha? Minu arvates on spordiklubide kuukaardid liiga kallid.

Pearaha süsteem vajab läbivaatamist, seal on liiga palju formaalsusi. Klubides esitatakse nimekirju noortest, kes justkui osalevad, kuid tegelikult pole seal kordagi nähtud. Näiteks Hollandis võtab 70% klubides osalevatest noortest osa suurematest või väiksematest võistlustest. Meil teeb seda vaid 10-20%, mis paneb mind sügavalt kahtlema praeguse süsteemi põhjendatusest. Kavatsen seda küsimust mitmete sporditegelastega arutada, et leida praemaid lahendusi.

Muideks, Tallinna Linnavalitsuse all tegutseb aktiivselt mitmekülgne Livali spordiklubi, kus käisin ka ise proovimas uut spordiala renjut Eesti koondise ühe liikmega, kes on tulnud maailmameistriks. Mõnus vaheldus!

Mida pead enda seniseks suurimaks saavutuseks uuel töökohal, mille üle oled tõeliselt uhke?

Kevadel aset leidnud vahva Tallinna Laulu konkursi üle olen ma tõeliselt uhke, korraldasin selle iseseisvalt algusest lõpuni.

Kellena näeksid ennast 4 aasta pärast?

Kultuuriminister Siska kõlaks ju hästi! Samas, ma ei tahaks midagi ära sõnuda. Eks seda näitab aeg.


Ma loodan, et Sa saad poliitikaga sama hästi hakkama kui muusikaga. Millal ilmub uus Vanilla Ninja plaat?

Vanilla Ninjaga on meil rahulikum periood, uut plaadimaterjali tänase päeva seisuga ei plaani. Kuid rokilikke ja akustilisi kontserte anname jätkuvalt nii Eestis kui ka välismaal.

Kas sa usud, et Vanilla Ninja võib välismaal veel vägeva comeback`i teha?

See pole välistatud, kuigi rabame Lenna ja Piretiga praegu igaüks omal rindel.

Kuidas suhtud piraatlusesse? Null-tolerants, või nagu 50 Cent ütles on piraatlus osa turunduses.

Piraatlus lööb ühelt poolt kõvasti artisti rahakoti pihta, teisalt on see aga tõeliselt efektiivne viis artisti loomingut levitada, tema tuntusele teed sillutada.

Nii näiteks oli Moskva metrooputkades juba 2005 aastal müügil Vanilla Ninja esimene Saksas enamvähem samal ajal valminud rahvusvaheline album. Nägime selle promomise nimel kurja vaeva nii Saksas kui ka naaberriikides Shveitsis, Austrias, Luxemburgis jt maades ringi tuuritades, kontserte andes. Kuid Venemaal tekkis tänu piraatplaadi kiirele levikule meil samaaegselt ilma igasuguse kalli reklaamita oma fännav kuulajaskond.

Paraku on autoriõigustesse suhtumine aastatega muutunud. Veebiajastul lihtsalt ei hoita enam noote seifis seitsme luku taga. Muusikat on lihtsam levitada, kuid see ei tähenda, et heliloojate, interpreetide ja esitajate huvide eest ei tuleks seista.

Kas Eestis võiks rakendada nö “3 eksimust ja oled internetist väljas” seadust ning kas see ei oleks põhiseaduse vastane, kuna internet on ju Eestis inimõigus.

Ärgem otsigem pealtnäha lihtsaid lahendusi keerulistele asjadele.

Kas oled mõelnud, mis sind praegusel hetkel kõige enam köidab: sport (jooga), muusika või hoopis poliitika?

Igalühel neist on ööpäevaringselt oluline roll minu elus. Hommikuti jooga, muul ajal töö ja poliitika, erinevad spordiharrastused, muusika ja hobid; nädalavahetuseti pühendun viimast aastat ülikooliõpingutele õigusteaduskonnas.

Kas sa jooga eratunde ka annad? Mind väga huvitaks see, mida sa Indias omandasid.

Joogat olen harrastanud pea kolm aastat. Indias olen käinud kahel korral. Peatusin seal mõlemal korral kuu aega, et puhata ja ammutada joogateadmisi erinevate “gurude” käe all. (Nimelt on joogastiile mitmeid erinevaid ning õppisin hatha jooga kõrvale veel ka yiengar, astanga, kundalini joogat).

India on imeline maa, kus privaatses paigas oma kehale ning vaimule pühendudes on võimalik unustada kõik häirivad maailmamured. Olen andnud joogatunde nii lähedastele kui ka abivajajatele sõpradele-tuttavatele, kuid ajanappuse tõttu pole mul õnnestunud kõiki oma uudishimulikke sõbrannasid ette võtta. Minu eelmisel suvel Kroonika 7-osalises “Katrin Siska Joogakoolis” modellina üles astunud õde oli vast üks minu esimesi õpilasi ning talle avaldas hathajooga treening tõeliselt muljet.


Eks see on võimas tunne harrastada joogat eksootilises looduses hõreda bambuskatuse ja palmide all, kus paremat kätt jääb inimtühi lainetes möllavate delfiinidega liivane merevaade. Eestis saab paratamatult vaid suviti taolisi looduslaagreid korraldada, muul ajal tuleb leppida siseruumidega. Esimeseks jooga-kogemuseks soovitan igal juhul valida reisi Indiasse ning otsida seal üles üks tõsiseltvõetav joogaguru, kellega koos teha esimene treening.

Loodan järgmisel aastal oma joogateekonda jätkata, igatsen Indiasse tagasi.

On millalgil võimalik teid Vanilla Ninjaga Eesti lavadel esinemas näha?

Tulemas on kontsert Narva Sügispealinnaks kuulutamise puhul 17.oktoobril Narvas Geneva keskuses.

Soovita mõni hea raamat.

Agatha Christie kriminaalromaanid on minu meelest aegumatu klassika, mida on alati huvitav lugeda.

Kui sageli mõtled emadusele? Mitut last sooviksid?

Neil õhtutel, mil mõni rõõmsameelne rase või titaga sõbranna mulle külla tuleb ja lõbusalt koos aega veedame, siis mõtlengi emadusele. Laste arvu praegu paika panna on keeruline, seda näitab aeg. 

 

Kas oled vaba ja vallaline või juba hõivatud?

Hõivatud.

Mida pead suhtes kõige olulisemaks?

Armastust, truudust, head huumorit, seiklushimu, spordilembust, distsipliini ning pidevat mõlemapoolset arengut, et suhe püsiks värske ning huvitavana.

Kas suudlus on truuduse murdmine?

Jah.

Mis on sinu elu moto?

Naer on terviseks! Ehk siis püsigem positiivsed ja rõõmsameelsed. Elu on liiga lühike, et endas negatiivseid emotsioone hoida. Tuleb pidevalt õppida ja alati edasi minna, hoolida endast ning oma lähedastest. Uskuda, avastada ja nautida.