Kõlaka lasid liikvele kohalik väljaanne Piter.tv ja Fontanka ("Purskkaevuke"), mis teatas nädalavahetuse löömasündmustest raporteerides muuhulgas, et ühes Venemaa kultuuripealinna saunas olevat ööl vastu 18. veebruari nähtud enneolematut vaatepilti, kui politsei ajas mööda linna taga paljaid ja purupurjus aafriklasi, kes olevat saunas pärast orgiat kaklema läinud. Esiotsa räägiti, et saunas olevat olnud 32 meest ning 20 naist. Korrakaitsjatel olevat kulunud terve tund, et mööda lumist linna laiali pagenud porgandpaljad asjaosalised kätte saada. Kui kamp taas sauna kokku kupatati, saanud politsei purupurjus murjanid niikaugele, et need riided selga panid ning omavahel ära leppisid - keegi lõpuks kellegi vastu süüdistust ei olevat esitanud.

Kurioosne lugu läks otse loomulikult kohe üle sotsiaalmeedia leekima ning kulutulena kirjutasid mõne tunni jooksul intsidendist juba mitmed teisedki suuremad ja väiksemad väljaanded, artikleid illustreerimas pildid, millest üks rassistlikum kui teine (vt artikli avapilti).

Ainus kanal, mis asus toimunus selgust looma, viidates ka Interfaxile ja ametlikule pressiteatele, oli väljaanne Vesti, kes mõistagi ei tõrkunud esmalt ka kuulujuttu edasi vestmast. Nagu arvata võiski, rikkus politsei kommentaar fantastilise loo ära ning tõmbas "pealtnägijate" sõnadele vee peale: väljakutse olevat kõnealusesse sauna tõesti toimunud, asjaolud osutusid aga palju lahjemaks kui skandaalisepad olid veebiveergudel vahutanud.

Saun olevat tõesti olnud sel ööl välja renditud, kuid saunalisi polnud mitte poolsada, vaid kokku 32, sealhulgas 8 naist ning ka üks 4-aastane laps. Üks külalistest oli liigse napsutamise tulemusena armukadeduse pärast skandaali korraldanud ning asi jõudis omadega välja tänavale, kus konflikti "kõrgendatud toonil" lahendama asuti. Sauna administraator kutsus seepeale kohale turvameeskonna, kes omakorda kutsus politsei. Selleks ajaks, kui aga politsei kohale jõudis, ei olnud neil seal enam midagi teha: kole skandaal, teade politsei peatsest saabumisest ning turvameeste sekkumine oli kogu seltskonnal tuju sedavõrd rikkunud, et oli kutsutud hulk taksosid ning mindud oma teed. Ka oli kell selleks ajaks juba 5 hommikul ning saunaaeg lõppemas. Mingist orgiast ametlikumas versioonis juttu polnud, küll aga langes see kõmulisema variatsiooniga kokku selles osas, et mingit väär- ega kuritegu ei fikseeritud.

Linnalegend elas mitmetel kõmuveergudel aga ka asjaolude selgudes oma elu edasi ning lugusid parandama ei kiputud: mõnedele väljaannetele imponeeris näiteks arvuliselt ka 50 neegrit rohkem kui kõigest 30 ning samuti olid mööda valget lund põgenevad mustanahalised palju põnevam seik kui rahulik laialivajumine. 4-aastase lapse koht politsei pressiteatest aga kaasati siin-seal jälkuse lisamise mõttes loole aga meeleldi - mõnes versioonis vajab laps praegu saunas nähtu pärast psühholoogilist abi. Kui mõnes väljaandes nimetatakse saunalisi "afrovenelasteks", siis liigub ka kuuldusi, et tegu oli seltskonna välisüliõpilastega, kes rääkisid eranditult inglise keeles. Nii leiab siiani netiotsingust juhtunust kümnete kaupa veidi varieeruvaid kajastusi juhtunust.

Kus siis lõpuks tõde peitub, teavad vaid asjaosalised. Igal juhul on selge, et Venemaa meediaveergudelt tegelikkuse jälgi otsida ei maksa, nahaalseid kõmuvusserdisi leiab ka küllaga.