Pompeist, Herculaneumist ja teistest Vana-Rooma linnadest välja kaevatud kujud ja maalid moodustasid nn salakabineti, mis pani kuningad punastama, katoliku kiriku raevutsema ja leidis ühe preestri poolt hukkamõistu kui "põrgu kõlblate moraali hukutamiseks".

Tavalisi ja ebatavalisi seksuaalakte kujutavat 300 teost restaureeriti aastaid ja nüüd pannakse need välja Napoli arheoloogiamuuseumis, teatas kolmapäeval näituse kuraator Stefano De Caro.

"See on kollektsioon, mida ei juletud näidata," seletas De Caro.

Üks kogu kuulsaimatest esemetest on kitsega vahekorras oleva Paani marmorkujuke 2. sajandist.

Kuju kaevati Herculaneumi varemetest välja 1752. aastal ja Bourboni kuningas Charles III lasi selle kui kõlvatu otsekohe kappi lukustada. Kuju ei näidatud isegi omaaegsele mainekale saksa arheoloogile Johann Winckelmannile.

Kollektsiooni põhiosa moodustavad maalid - roomlaste kodusid kaunistanud jumalate, nümfide ja saatürite mütoloogilistest armustseenidest, bordellide seintel rippunud erootiliste, klientide meelte üleskütmiseks mõeldud piltideni.

Ekspositsioonis on ka kõikvõimaliku kuju ja suurusega falloseid, mida Rooma kodanikud tavatsesid sobival juhul kinkida.

Anonüümne Napoli peester kirjutas 1819. aastal kollektsiooni kohta kuningas Francois I-le: "Teie majesteet, see ruum on usu surm. See on põrgu, mis hukutab kõige kõlblamate, usklikumate ja pühamate inimeste moraali."

Kuningas andis käsu kunstiteosed luku taha panna.

Tollest ajast 1848. aastani oli "salakabinetile" juurdepääs vaid küpses eas ja tunnustatud kõlblusega inimestel. 1848. aasta revolutsioonide ajal oli kollektsioon lühikeseks ajaks kõigile vaadata, aga suleti siis taas.

Itaalia revolutsionäär Giuseppe Garibaldi andis korralduse seda avalikult näidata, ara varsti pandi erootikakogu ligi 100 aastaks lukkude ja riivide taha.

1960. aastate libaraalsuspuhang tõi sekskunstiteosed mõneks ajaks päevavalgele, aga siis suleti kollektsioon restaureerimiseks.

Näitus Napolis avatakse 10. aprillil, kuid ka siis ei saa kõik soovijad seda näha. Noored tohivad keelatud kunsti vaadata vaid koos täiskasvanutega ehk siis lapsevanema või õpetaja kirjalikku luba ette näidates.