"Naised kannavad ka edaspidi soovimatuid lapsi ja halvima stsenaariumi korral teevad aborti, sest nende abikaasad ei toeta neid pereplaneerimisel," ütles Rahvastikukomisjoni esimees Tomas Osias.

Valitsuse poolt 1998. aastal korraldatud demograafia- ja tervishoiualane uurimus näitas, et enamus abielumehi soovis suuremat perekonda kui nende naised. Filipiini naine sünnitab keskmiselt 3,7 last, selgus uurimusest.

Kuna filipiini mehed ei taha kondoome kasutada, ei hooli oma partnerite seksuaalsest tervisest ega kipu ka lastekasvatamises osalema, riskivad naised oma tervisega ja sünnitavad rohkem lapsi kui sooviksid, öeldi uurimuses.

Osiase sõnul on olukord nii drastiline kultuuriliste ettekirjutuste, kiriku, kooli ja ajakirjanduse mõju tõttu, kus eeldatakse, et mees on perekonna majandusliku toimetuleku tagaja ja pereplaneerimine on ainuüksi naise asi.

Filipiini katoliku kirik ei nõustu valitsuse seisukohaga, et saareriigi 76-miljoniline rahvaarv ja rahvastiku 2,3-protsendiline aastane juurdekasv teevad hädavajalikuks ka muud liiki pereplaneerimise peale seksist hoidumise.