Millal?

Kuninglik pulm toimub laupäeval, 19. mail.

Paari laulatab Canterbury peapiiskop Justin Welby. Welby viis läbi ka Meghani ristimistseremoonia märtsikuus.

Kogu sündmust kajastab algusest lõpuni Briti rahvusringhääling. Eesti aja järgi kell 15.00 algab traditsiooniline kaarikurongkäik läbi linna, mis kestab umbes pool tundi. Rongkäigu pikkus on tervelt neli kilomeetrit.

Pühapäeval on lilledega täidetud kabel avatud kõikidele huvilistele.

Kus?

Harry ja Meghan laulatatakse Windsori lossi valdustes, St. George’i kabelis. Pärast laulatust kõlavad paari auks kakskümmend hõbetatud trompetit.

Windsor, Inglismaa

FA karikas

Pulmapäev on planeeritud samale päevale, mil Wembley staadionil toimub FA karika finaalmatš.

Õnneks saavad nii jalgpalli- kui ka pulmafännid rahulikult võtta - pulmatseremoonia toimub viis ja pool tundi varem.

FA karikas

Jalgpalliliidu presidendina on prints William alati finaalmatšidel viibinud, ent kas William ka see aasta mängule kohale ilmub, on esialgu lahtine.

William on isegi naljatledes öelnud, et ta ei tea, kas ta jõuab karika üleandmiseks ikka staadionile kohale.

Vaba päev

Et kuninglikud pulmad toimuvad enamasti nädala sees, antakse Inglismaa rahvale selleks puhuks vaba päev. Kuna aga prints Harry ja Meghani pulmad toimuvad laupäeval, eraldi vaba päeva ei anta.

Küll on aga lubatud pubidel, baaridel ja muudel meelelahutuslikel asutustel kliente teenindada kuni kella kolmeni öösel. Tavalistel päevadel on teenindamine lubatud vaid kuni kella üheni.

Reegel kehtib vaid reedel, 18. mail ja pulmajärgsel õhtul.

Turvalisus

Thames Valley politseijaoskonna sõnul on pulm üks suurimaid avalikke üritusi, mille turvalisust politseinikud tagama peavad. Tänavaile oodatakse juubeldama umbes 100 000 inimest.

Pulm sai läbi

Turvameetmetena kasutatakse tõkkeid autoõnnetuste ärahoidmiseks, relvastatud politseipatrulle ja lennujaamale sarnast turvakontrolli.

Kaasatakse nii politseikoeri kui ka õhuväge. Briti transpordipolitsei patrullib rongipeatuseid ja kaarikuid.

Külalised

Vastupidiselt prints Williami ja Kate Middletoni pulmapäevale kutsutud 3000 külalisele, on seekordne külaliste arv väiksem ja üritus ise intiimsem.

Tseremooniale on kutsutud umbes 600 inimest.

Kuid lisaks on kutsutud 2640 külalist Windsori lossi valdustesse pulmapidustustel osalema. Nemad kabelisse sisse ei pääse, kuid sellegipoolest pakutakse neile lihapirukat ja sooja teed. Külaliste nimekiri koosneb 1200. noorest inimesest, kes on teinud midagi kogukonna ja ühiskonna heaks, 200. inimest heategevusorganisatsioonidest millega paar tihedalt kokku puutunud on ja 100 õpilast kahest kohalikust koolist.

Kensingtoni palee ei ole veel pulmakülaliste nimekirja avalikustanud.

Keda pole kutsutud?

On palju spekuleeritud teemal, kas Ameerika president Donald Trump on kutsutud või mitte. Meghan Markle on varasemalt presidenti nimetanud misogüüniks. Aasta alguses ütles Trump intervjuus Piers Morganile, et kutset ta saanud ei ole.

Donald Trump

Meghani ema ja isa on küll kutsutud, kuid ilmselt ei näe me pulmades Meghanist võõrdunud poolõde ja poolvenda. Samuti on vähetõenäoline, et pulma tuleb Markle’i eksabikaasa Trevor Engelson. Eksabikaasad lahutasid aastal 2013.

Lilled

Kuninglike pulmade lilleseadjaks on iseõppinud florist Philippa Craddock. Seaded sisaldavad valgeid roose, mis olid ühed printsess Diana lemmiklilled ja pojenge, mida arvatakse olevat Meghani lemmiklilledeks.

Lillede vahele kasutatakse ka pöögi- ja kasepuu oksi ja lehti, mis peaksid kujutama metsikut maastikku. Peale pulmi annetatakse õied erinevatele heategevusasutustele.

Riietumisnõuded

Mehed peavad olema riietatud kas mundrisse või frakki, naistel on kohustuslik kanda päevakleiti koos kübaraga.

Midagi laenatut…

Liiguvad jutud, et Meghan võib kanda sama tiaarat mida kandis omal ajal printsess Diana abielludes prints Charlesiga. Meghani kihlasõrmust kaunistavad kaks väikest teemanti, mis on võetud printsess Diana teemantkäevõrult.

Kleit...

...On kiivalt hoitud saladus. Seda, missugust kleiti Meghan kannab, näeb maailm esmakordselt alles pulmapäeval. Seni on teada, et Meghan on valinud brändi Ralph & Russo.

Ralph & Russo kleitide hinnad algavad 33 000 eurost ning kliente teenindatakse vaid personaalse vastuvõtu alusel. Bränd spetsialiseerub kõrgmoele ning nende kleite katavad suled, kristallid ja ornamendid.

Kes viib pruudi altari ette?

On pikalt spekuleeritud, kas Meghani isa Thomas Markle viib tütre altari ette või mitte. Meghan muretseb, kas isa, kes austab privaatsust ja rahu on nõnda suureks ning pingeliseks momendiks valmis. 73. aastane mees aga väidab, et on elevil ja ootab põnevusega tütre oluliseimat päeva elus.

Kuninglikud jõulud

Kuid kui Thomas ei peaks pingele vastu pidama, kes siis pruudi altarini viib? On pakutud, et Meghan võib teha ka pakkumise oma ema Doriale, või hoopiski prints Williamile, kes täidaks ametikohustust isamehena.

Sõrmused

Meghani abielusõrmus saab ilmselt aastast 1923 kuningaperele traditsiooniks saanud Wales'i kullast tehtud. Ei ole veel kindel, kas prints Harry otsustab samuti sõrmust kanda või valib ta isa, prints Charlesi tee ja kannab näiteks kullast randmevõru.

Kihlasõrmus on disainitud Harry enda poolt ja maksumuseks on hinnanguliselt 40 000 eurot.

Suudlus

Kogu maailma poolt kauaoodatud legendaarne suudlus leiab aset pärast tseremooniat, enne kaarikurongkäigu algust St. George’i kabeli läänepoolsetel treppidel.

Vastuvõtud

Toimub kaks vastuvõttu. Esimene, mille korraldab Tema Majesteet Elizabeth II kuuesajale inimesele St. George’i suures saalis. Teise korraldab prints Charles ning see toimub Frogmore’i maja valdustes.

Kuninganna Elizabeth II

Veel ei ole kinnitatud pulmas laulvate muusikute nimesid, kuid kahtlemata on tegu kuulsustega. Ed Sheeran, The Spice Girls, James Blunt ja Ellie Goulding on kõik potentsiaalised variandid.

Pulmatort

Pulmatort tuleb sel korral sidruni ja leedriõie maitseline, mis kaetud võikreemiga ning kogu küpsetis kaunistatakse värskete lilledega. Prints Harry ja Meghani soov oli, et tort sisaldaks kevade eredaid värve. Tordi meisterdab Ameerika pagar Claire Ptak, kes omab Londonis hipster-pagariäri.

Tordi maksumust teada antud ei ole.

Nõndaks ei olegi enam jäänud kaua oodata. Suursugused pidustused leiavad aset laupäeval, 19. mail. Hoia kindlasti silm peal nii Delfil kui ka Publikul, sest siit saad kõige värskema info ja uudised sündmusest.