Lein

Suurbritannias kestaks vähemalt 12 päeva leinaperiood. Südantmurdva sündmuse mõju oleks hoomamatu, kõik muutuks — alates finantstööstusest lõpetades telekavaga. Valitseva monarhi surm mõjuks majandusele laastavalt ning oma hoobi saaksid nii aktsiaturud kui ka riiklikud pangad.

Uudise teatamine

Foto: Vida Press

Kuninganna surma teatamine oleneb sellest, kuidas ta täpsemalt sureb. Näiteks, kui lahkumine on raske haiguse tõttu ootuspärane, valmistatakse ette konkreetne plaan.

Kõik Suurbritannia avalik-õiguslikku televisiooni- ja ringhäälingukontserni kuuluvad kanalid peaksid vahendama BBC 1 teadaannet tema surmast. Teiste kanalite jaoks pole see küll kohustuslik, kuid suure tõenäosusega nad siiski teeksid seda.

Juhul, kui Elizabeth peaks lahkuma ootamatult või avalikus kohas nagu printsess Diana, on Buckinghami paleel uudiste levitamise üle vähe kontrolli.

Pärast ametlikku teadannet jätaks BBC kuni kuninganna matusteni ära kõik naljasaated.

Prints Charles

Prints Charles

Troonipärimisjärjekorras esimese troonipärijana muutuks prints Charles’i tiitel kuningas Charles’iks.

Suurbritannia traditsioonilise, kuid ametlikult kinnitamata riigihümni “God Save The Queen” sõnad muutuksid ning trükki saadetaks uued margid ja rahatähed.

Parlamendi liikmed peaksid truudusevande andma, kuigi vabariiklaste seas on levinud komme vande ajal oma sõrmed ristata.

Prints Williamist saaks pärast isa kroonimist Walesi prints ning Kate’ile kuuluks Wales’i printsessi tiitel, mida omal ajal seostati Dianaga. Camilla otsustas Diana tõttu Walesi printsessi tiitlit mitte kasutada ja kannab hoopis Cornwalli hertsoginna tiitlit.

Matused

Foto: Vida Press

Enne mulda sängitamist viidaks kuninganna surnukeha avalikuks vaatamiseks Westminster Halli, mis oleks kuni matusteni avatud 23 tundi päevas. Pärast kirstu saabumist peetaks lühike tseremoonia ja seejärel saaks rahvas talle isiklikult austust avaldada.

Leinajate järjekord oleks ilmselt mõõtmatu. 2002. aasta kevadel surnud kuninganna emaga käis hüvasti jätmas üle 200 000 inimese ja kümned tuhanded leinajaid jätsid palee juurde lilli pärast printsess Diana surma aastal 1997.

Matus ise peaks toimuma kaksteist päeva pärast kuninganna surma ja sellest tehtaks ülekanne nii televisioonis kui ka veebis.

Riikliku leinatalituse alguses viidaks kuninganna kirst kõrvalasuvasse Westminster Abbeysse. Canterbury peapiiskop Justin Welby viiks läbi jumalateenistuse ja kohale oleksid kutsutud tähtsad riigipead üle kogu maaailma.

Pärast matuseid sängitataks Elizabeth mulda. Osad spekuleerivad, et naine maetaks Balmorali lossi või Sandringhami palee lähedusse, kuid teiste meelest võiks kuningannaks viimseks puhkepaigaks saada Windsor, kuhu on ka kuningas George VI maetud.

Suuremad mõjud

Kuninganna surm laseks valla sündmusteahela, mis oleks leinaperioodist ja uuest kuningast palju tähtsam.

Pärast nii pikalt võimul olnud naise surma võivad osad tema poolt juhitud riigid tahta sidemed katkestada ja hoopis Vabariigiks saada.

Elizabeth II surma korral võib vabariiklus Ühendkuningriigis visalt pead hakata tõstma. Rahvas küll toetab kuninglikku perekonda väga, ent paljude meelest on tegemist vananenud traditsiooniga. Olenevalt Charles’i valitsemisest, võivad Britid nõuda monarhia täielikku kadumist.